Medical Park İzmir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ziya Ömer, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu. Bayramda artan kırmızı et ve tatlı tüketiminin yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olduğunu kaydeden Dr. Ömer, “Ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunan veya mide rahatsızlığı olan kişiler beslenmelerine özen göstermeli” dedi.
İyi pişmeyen ve çiğ etlerde oluşan bazı parazitlerin insan vücuduna kolaylıkla geçtiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ziya Ömer, “Hayvanlardan insana geçen yaklaşık 200 çeşit hastalık bulunuyor. Kurbanlıklar hijyenik bir ortamda kesilmeli, etler buzdolabında saklanmalı, tüketilirken de iyi pişirilmeli. Et, sindirimi zor bir yiyecek olup özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabilmektedir” diye konuştu.
Tuz tüketimine dikkat
Dr. Ömer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımının artması yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Kalp ve tansiyon hastaları, bayram süresince fiziksel aktivitelerini artırmalı ve her gün tempolu yürüyüşler yapmalı."
"Kalp sağlığı için az yağlı yiyin"
Kurbanlık hayvanların sakatatlarının tüketilmesinin kolesterolü arttırıcı etkisi olduğunu kaydeden Dr. Ömer, "Kolesterol içeriği yüksek olan et ve et ürünleri, kalp ve karaciğer hastalarını olumsuz yönde etkileyebilir. Diyabet ve yüksek tansiyon hastaları Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, aşırı et tüketmemeli" dedi.
“Etin yanında zeytinyağlı salata”
Uzman Dr. Ziya Ömer, “Kurbanda dengeli beslenmeye özen gösterin. Süt, yoğurt, meyve ve sebze gibi diğer besin gruplarını gün içerisinde tüketin. Etin yanında az miktarda zeytinyağı içeren salata dengeli bir öğün örneğidir. Tatlı olarak hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin” diye konuştu.
"Suyu ihmal etmeyin"
Vücudun bu dönemde su ihtiyacının da artacağını dile getiren Dr. Ziya Ömer şöyle konuştu:
"Günde 8-10 bardak su tüketimi ihmal edilmemelidir. Etlerin yanında asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu veya ayran içilmelidir. Aşırı kahve ve demli çay tüketimi tansiyon ve kalp-damar rahatsızlıklarına neden olabilir.”