Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Spektrum İzleme Daire Başkanı Necati Uğurlu, "Baz istasyonlarının ölçüm sonuçlarının kısa bir süre içerisinde internet ortamında kamuoyuna açmak suretiyle isteyen vatandaşlarımız kendisine en yakın olan baz istasyonu sonuçlarını görebilme imkanına sahip olacaklardır. Bu çalışmayı, bir ay sonra bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

Uğurlu, Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen baz istasyonları bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, baz istasyonları olmadan cep telefonlarıyla iletişim yapılamayacağını belirterek, cep telefonlarına alışıldığı gibi baz istasyonların da alışmak zorunda olduklarını kaydetti.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de baz istasyonlarının insan sağlığı üzerinde etkileri konusunda bir çok görüşün ortaya çıktığını ifade eden Uğurlu, kurum olarak Türkiye'deki bütün baz istasyonlarının denetim ve ölçümlerini düzenli bir şekilde yaptıklarını söyledi.

Uğurlu, elektronik haberleşme alanında yaptıkları düzenlemelerin birçok Avrupa ülkesinden daha ileri olduğunu dile getirerek, "Baz istasyonları kurulmadan önce ve kurulduktan sonra ölçüm ve denetimlere tabi tutulmakta ve bunların kontrolleri yapılmaktadır. Baz istasyonlarının ölçüm sonuçlarının kısa bir süre içerisinde internet ortamında kamuoyuna açmak suretiyle isteyen vatandaşlarımız kendisine en yakın olan baz istasyonu sonuçlarını görebilme imkanına sahip olacaklardır. Bu çalışmayı, bir ay sonra bitirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

- "Baz istasyonlarının sayısının artmasından yanayız"

Uğurlu, baz istasyonlarının sayısının artması ve daha fazla baz istasyonunun kurulmasından yana olduklarını belirterek, baz istasyonu sayısı arttıkça ortamda oluşan elektromanyetik alan değerinin ve cep telefonlarının harcadığı gücün de düştüğüne dikkati çekti.

Az sayıda istasyon kurulduğu zaman, istasyon çok daha güçlü sinyal yaymak durumunda kaldığına vurgu yapan Uğurlu, "Ancak daha fazla olduğu zaman güç seviyesi daha düşük olacak ve bulunulan ortamda daha dengeli bir yayılım sağlanmış olacaktır. Biz bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de daha dengeli, daha düşük çıkış güçlü baz istasyonlarının kurulmasından yanayız" dedi.

- Depremde cep telefonu

Uğurlu, depremlerde ilk olarak haberleşme ağının etkilendiğine işaret ederek, şöyle devam etti;

"Van depreminde çok kısa bir süre içerisinde o bölgede mobil haberleşmeyi hayata geçirebildik. Van depreminde bir çok kişi cep telefonu sayesinde kurtuldu. Şimdi cep telefonları bu kadar önemliyken kalkıp da cep telefonlarına karşı 'Hem cep telefonumuz olsun, bir yandan da baz istasyonlarının kurulumunu zorlaştırılması ya da bunun önüne birtakım engeller çıkartılması' önümüzdeki süreçte çok ciddi sıkıntılar meydana getirebilir."

- "Bu alanda her türlü yenilikler takip edilmektedir"

Yüksek gerilim hatlarının birçok yerleşim alanları içinde bulunduğunu, bunların zararlı olup olmadığı konusunda kimsenin herhangi bir eleştiride bulunmadığını anlatan Uğurlu, "Halbuki yüksek gerilim hatlarının yaymış olduğu elektromanyetik alan değeri ile baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik alan değerleri kıyaslandığında bunlar 'Devede kulak' misali. Yani baz istasyonları bunlara göre çok çok daha az olmasına rağmen maalesef bazı yanlış bilgilendirmeler sonucunda çok ciddi bir tepkiyle karşılaşılmakta. Ancak yersiz ve gereksiz bir tepki. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu alanda her türlü yenilikler takip edilmektedir" şeklinde konuştu.