Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ, hasta ziyaretine gittiği tıp fakültesinde böbrek yetmezliği teşhisiyle organ nakli sırasına alınınca büyük şok yaşadığını açıkladı. Organ naklinin önemine dikkat çeken Karadağ, “Biz de önemini hastalanınca anladık, şimdi ailece organ bağışında bulunmaya karar verdik.” dedi.

Bursa bölgesinin, kadavradan organ bağışında Türkiye birincisi olması nedeniyle Sağlık Müdürlüğü tarafından basın toplantısı düzenlendi. Organ bağışı oranları hakkında bilgi veren Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, 2009 yılında milyon nüfus başına 1.8 ile başlayan organ bağışı oranın 2014 yılında 6 kat artarak 10.35’e ulaştığını ve Türkiye’de birinci olduğunu kaydetti. Ülkenin iki katı oranını yakaladıklarını ancak bunu yeterli olmadığını ifade etti.

ZİYARETE GİTTİ, BÖBREK YETMEZLİĞİ TEŞSİHİSİYLE NAKİL SIRASINA ALINDI

Toplantıda konuşmaya yapan Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ, artık organ nakli bekleyen birisi olduğunu söyleyerek herkesi şaşırttı. Annesi ve dayısının diyaliz hastasıyken rahmetli olduğunu belirten Karadağ, şöyle konuştu: “Kalabalık bir aileydik ama organ nakli hiçbirimizin aklına gelmemişti. Biz bu işin ciddiyetini hastalanınca anladık. Bundan sonra toprak olacak bedenimizin bir vatandaşın hayatını kurtarmasına vesile olacağını düşünüyorum nasip olursa.”

“HAMININ DOKUSU UYMADI”

Böbrek yetmezliği teşhisinin bir yol önce konulduğunu belirten Karadağ, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir hocamı ziyarete gittiğimde tahlilleri olduk, olay vahimdi. Benim böbreklerin çalışması yüzde 8’e düşmüş. Beni sıraya yazdılar, şuanda donör bekliyorum. Ailemde bağışcı olanlar var, hanımın dokusu uymadı. Bir yıldır bekliyorum. İnşallah diyalize girmeden nakil olur. İnsan bedeni ölüp çürüyecek. Toprak olacak bir bedenin organlarının bir hastaya verilmesi hem İslami hem insani bir görevdir. İnşallah biz de ailemizle böyle bağışlarda bulunacağız. Toprak olacağına hayat kurtarsın diyoruz.”

NAKİL OLAN KADININ BEBEK SEVİNCİ

9 yıl böbrek nakli bekleyen ve 3 yıl önce nakil olduktan sonra hamile kalan 27 yaşındaki Yasemin Özdemir ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “14 yaşında yakalandım, 9 yıl diyalize girdim. Çanakkale’den gelen bir donörle sağlığıma kavuştum. 3 aylık hamileyim. Diyalize girerken hamile kalmam riskliydi, nakilden sonra doktorlar izin verdi. Öncesi zordu, su içemiyordum, diyalize giriyordum haftada iki gün. Şimdi işe başladım, çok şükür hamileyim de, daha düzenli bir hayatım oldu.” Oğlu olacağını belirten Özdemir, kızı olması halinde Çanakkale’den organ bağışında bulunan donör Yasemin Gül’ün adını kızına vermeyi düşündüğünü ifade etti. Eşi fabrikada çalışan Yasemin Özdemir, hamile kaldığı için çok mutlu olduğunu ifade etti.

YILMAZ: BÜYÜYÜNCE DOKTOR OLACAĞIM

2008 yılından bu yana böbrek bekleyen ve 1,5 ay önce nakil olan 13 yaşındaki İskender Yılmaz ise, şunları dile getirdi: “Nakil olmadan önce, karnım dolu oluyordu, yürüyemiyordum, koşamıyordum. Nakil olmak zorundaydım, şimdi koşabiliyorum, yürüyorum, rahatım. Şimdi okula gidebiliyorum, bir sıkıntı yok. Büyünce doktor olmak istiyorum. Benim gibi hastalara bakmak istiyorum.”