AksuVital Marka Yöneticisi Ömür Çalşimşek, nar ekşisi alırken saflığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
AksuVital Marka Yöneticisi Ömür Çalşimşek, nar ekşisi alırken ürünün saf olup olmadığına bakılması gerektiğini söyledi. Çalşimşek, “Piyasada nar ekşisi sosları satılıyor ve bu sosların içinde bol miktarda şeker, koruyucu vb. kimyasal katkı maddeleri bulunuyor. Nar ekşisi, nar suyunun kaynatılmasıyla elde edilen, koyu kıvamda, mayhoş ve ekşimsi tada sahip bir gıda. Salatalarda ve zeytinyağlılarda kullanabilen nar ekşisi aynı zamanda mayhoş tadı ile yeme isteğinin güçlenmesine yardımcı oluyor. Ekşimsi tadı ile çorba ve salatalarda yaygın olarak kullanılan nar ekşisi yemeğin daha keyifli tüketilmesini sağlıyor” dedi.
Narın faydalarıyla dillerden düşmediğini belirten Çalşimşek, “Nar çekirdeği; yağ asitleri, demir, sodyum, magnezyum, protein, pektin, C vitamini, karbonhidrat ve lif bakımından zengin. İçeriğinde 11 yağ asiti tespit edilmiştir. Bunlardan palmitik, linoleik, oleik, stearik, punicic oldukça yüksek oranda bulunuyor. Ayrıca nar, bitkisel östrojen hormonu ve meyveye kırmızı renk veren antisiyoninler içeriyor. Antosiyoninlar güçlü antioksidan özelliği gösteren bileşiklerdir. Yani nar güçlü bir antioksidan. Narın içeriğinde bulunan, bol miktarda polifenol ve ellajik asit nedeniyle kansere karşı korunmaya, kalp damar sağlığı için faydaları da son dönemlerde sıkça dile getirilir oldu. Yeni çalışmalar narın tansiyon düşürücü etkisinin de olduğunu gösteriyor. Nar, binlerce yıldır Anadolu medeniyetlerince kullanılagelmiştir. Bazı medeniyetlerde hükümranların saray ziyafetlerinden sonra hazmı kolaylaştırması amacı ile misafirlerine nar suyu ikram ettikleri biliniyor” şeklinde konuştu.