Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Dayısoylu, piyasada satışa sunulan bazı çiğ köftede et aroması tespit ettiklerini söyledi.

Dayısoylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda çiğ köftenin sektör haline gelip yaygınlaşması üzerine araştırma yaptıklarını belirtti.

Laboratuvar ortamında alınan sonuçların kendilerini hayrete düşürdüğünü ifade eden Dayısoylu, şunları kaydetti:

"Çünkü bu gıda satın alındığında 'tamam artık etsiz çiğ köfte satışa sunuldu, insan sağlığı açısından daha güvenilir' olduğu düşüncesiyle tüketiliyor. Fakat analiz sonuçlarına göre piyasada etli çiğ köfte satılıyor izlenimini ortaya çıktı. Piyasadan toplayıp analize tabi tuttuğumuz örnekler bizim etli olarak yaptığımız çiğ köfteye benzer sonuçlar içerdi. Bu son derece hayret verici bir durum."

Çiğ köftenin sofra kültürünün zirve ürünlerinden biri olduğuna dikkati çeken Dayısoylu, "Piyasada satışa sunulan bazı çiğ köftede et aroması tespit ettik. Sanki etli köfte tüketiliyormuş gibi bir aroma veriyor" dedi.

Araştırmada, bazı bileşenlerin et yerine değerlendirildiğini gözlemlediklerini vurgulayan Dayısoylu, çiğ köfte yapımına patojen unsurlar içeren et ve bazı türevler katıldığı kanısına vardıklarını kaydetti.

Dayısoylu, çiğ köftenin endüstriyel boyut kazanması ve piyasa satış sirkülasyonunda önemli bir konum kazandırmış olmasının özellikle fast food tarzında beslenen vatandaşlar açısından önem taşıdığını belirtti.

Köftede kullanılan türevlerin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ileri süren Dayısoylu, vatandaşların şikayetlerini ilgili makamlar nezdinden bildirmesi gerektiğini ifade etti.

Toplum sağlığı adına vatandaşları uyarmak zorunda olduklarını vurgulayan Dayısoylu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazı çiğ köfteler insan sağlığını tehdit eden türevler içeriyor. Dikkat edilmesi gerekiyor. Bu yavrularımız açısından son derece önemli. Yavrularımız gerçekten onun tadına kendilerini kaptırarak başka bir şey tüketmiyorlar. Evden çantalarına bir şey koymak istediğinizde istemiyorlar "hayır baba ben bu gün çiğ köfte yiyeceğim" diyorlar. En azından yavrularımızın sağlığını düşünmemiz lazım. Toplumumuzun sağlığını düşünmek zorundayız. Bu açıdan piyasada satışa sunulan çiğ köfteler son derece risk faktörleri içeriyorlar."