Son dönemlerde küçük çocuklarda öne çıkan en büyük sorunlarda biri onların çocuk gibi değil de daha çok bir yetişkin gibi davranmalarıdır. Bunun iki nedeni de ebeveynlerin çalışıyor olmalarından ötürü küçük yaşlardan itibaren yuva ve kreşe gitmeleri ve daimi olarak televizyon izlemeleridir. Aslında hangi yaşlarda yuva ve kreş önerilir, bu da önemli bir sorudur. Aileler çocuklarının bu durumlarından rahatsız olduklarını belirtseler de aslında içten içe karşılarında minik yetişkinlikleri görmek onları mutlu etmektedir.

Peki, Çocuklar Neden Yetişkin Gibi Davranıyor?

Son senlerde çocuklara özel tekstilin hızla gelişme göstermesi ile yetişkinlere özel bütün modeller artık çocuklara özel olarak da üretilmeye başladı. Küçükler büyüklere özenmeye büyükler ise karşılarında küçülmüş hallerini görmekten zevk duymaya başladı. Çocukların takım elbise ya da topuklu ayakkabı giymeleri yani küçük beyefendiler ve hanımefendiler olmaları ebeveynlerin hoşuna giden bir durum haline geldi. Fakat çocukların nerede yetişkin nerede çocuk olacaklarına ebeveynler karar verdikleri için küçükler tam olarak nerede yetişkin nerede çocuk gibi davranmaları gerektiğine karar vermekte zorlanıyorlar.

            Uzmanlar kentlerde hem baba hem de anne çalıştığı için çocukların çok küçük yaşlarda kreşe ve anaokuluna gönderildiğini ve bu sebeple onlara çocuklarını tam olarak yaşamaları adına imkân verilmediğini söylüyor. Bu nedenle çocuklar da aileleri neler yapıyorsa hemen hemen aynı şeyleri yapıyorlar. Bu da çocukları çok erken yaşta sosyalleşme içerisine sokuyor. Ancak büyüklere özenen ve sürekli olarak yetişkin olmak için çalışan çocuklarda yaşamlarının ileri dönemlerinde kişilik bozuklukları gözlemlenebiliyor.

Küçük yaşlarda sosyalleşmenin detayları için bu sayfaya gidebilirsiniz: https://www.adimadim.com/ay-ay-bebek-gelisimi/28-29-30-aylik

Anne Babalar Çocuklarına Nasıl Davranmalı?

            Uzmanlar ebeveynlerin çocukları için algılama seviyelerine uygun programlar seçmeleri ve yaşıtları ile birlikte yapabilecekleri aktivitelere doğru yönlendirmeleri konusunda uyarıyor. İlgi ve yetenekleri çerçevesinde yönlendirilen çocuklar kaliteli zaman geçirebiliyor ve çocuk olduklarını hissedebiliyorlar.

            Ayrıca yaşının gerektirdiği ruhsal dönemleri zamanında yaşamayan çocuklar çocuklarını tam olarak yaşayamadan bir yetişkin haline bürünüyorlar. Bu da çocukların tüm kişilik özellikleri üzerinde oldukça olumsuz etkiler yaratıyor. Anne ve babalar çocuklarına çocuk olduklarını birlikte geçirecekleri oyun saatleri, park ve oyun alanı saatleri ile de hatırlatabilirler. Ancak işin içinden bir türlü çıkamayan ebeveynlerin ise mutlaka bir uzmandan yardım almaları gerekiyor.