Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Filiz Tütüncüler, “Eğer bir çocuk ihtiyacından daha fazla su içmeye başlamışsa, gece kalkıp su içiyorsa ya da altına kaçırıyorsa, bu anormal durumdur” dedi.
Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan, Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Filiz Tütüncüler, “Çocuğunuz çok su içiyorsa, çok idrar yapıyorsa ciddi şekilde zayıflamaya başlamışsa, halsizliği varsa, yorgunluğu varsa bu çocuğun en kısa sürede doktora götürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
14 Kasım Dünya Diyabet gününün tarihi hakkında bilgi veren Tütüncüler, 3 bin 500 yıldır bilinen hastalığın 1921 yılına kadar tedavisinin mümkün olmadığını açıkladı. İnsülinin önce köpeklerde denendiğini hatırlatan Tütüncüler, “1921 yılında ilk insülin uygulaması gerçekleştiriliyor. Saflaştırılmış, daha pankreastan elde edilen özüt önce köpeklerde deneniyor şeker hastası köpeklerde. Tedavide kan şekerlerini düzelttiği görülüyor. Daha sonra çocuklarda uygulanmaya başlanıyor. Burada da son derece zayıflamış, halsiz, yorgun, bitkin olan çocuğun insülin uygulamasından sonra kilo aldığı, şekeri normal olduğu gözlemleniyor” diye konuştu.
Çocuklarda diyabet tehlikesi
Çocuklarda diyabet hastalığının tanısı ile ilgili Tütüncüler, “Eğer bir çocuk ihtiyacından daha fazla su içmeye başlamışsa, gece kalkıp su içiyorsa ya da altına kaçırıyorsa, sık sık tuvalete gidiyorsa, okulda derste hocadan izin isteyip tuvalete gitme isteği duyuyorsa bu anormal durumdur” uyarısında bulundu.
Ailelerin de diyabet konusunda bilgi sahibi olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Tütüncüler, “Tanıması gerekiyor. Çok su içiyorsa, çok idrar yapıyorsa ciddi şekilde zayıflamaya başlamışsa, halsizliği varsa, yorgunluğu varsa bu çocuğun en kısa sürede doktora götürülmesi gerekiyor” dedi.