Çin'de başlayan ve dünyanın birçok ülkesine sıçrayan yeni tip Corona (Covid-19) virüsünün İran'da görülmesinin ve 5 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı, sınır kapısındaki güvenlik önlemlerini artırdı. Ancak, İran üzerinden kaçak yollarla gelen Afgan ve Pakistanlı göçmenlerin virüs getirme riski, endişeleri bir kat daha artırmış durumda. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2019'da yakalanan düzensiz göçmenler arasında Afgan ve Pakistanlılar ilk sırada yer alıyor. 

KAÇAK GÖÇMEN TEHDİDİ

Sağlık Bakanlığının sınır kapılarına ateş ölçer ve termal kamera yerleştirmesi, sağlık personeli bulundurmasına karşın yaşanan durum, akıllara kaçak göçmen sorununu getirdi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de yakalanan kaçak göçmenlerin başında ilk iki sırada Afganistan ve Pakistanlılar bulunuyor.

Her iki ülkeden gelenlerin de daha çok İran üzerinden ülkemize giriş yaptığı biliniyor. Bu sebeple, İran’da görülen yeni tip Corona virüsünün kaçak göçmenler yoluyla ülkemize sıçrama ihtimalini artırması endişeye sebep olmuş durumda.

Göç İdaresi verilerine göre, geçtiğimiz yıl tüm illerde yapılan çalışmalarda 12 ayda 201 bin 437 Afgan, 71 bin 645 Pakistanlı yakalanırken, kaçak durumdayken yakalanan İranlıların sayısının da 8 bin 753 olarak tespit edildi.

SINIR KAPISINA YAKIN YERLERDEN ÜLKEYE KAÇAK GİRİŞ YAPABİLİRLER

Uzmanlar, doğu illerinde çetin kış şartlarının yaşandığını belirtirken, bu dönem yasa dışı kaçak göçmenlerin sınır kapılarını kullanmadan girişi yapmasının zor olduğunu belirtiyor. Ancak, farklı yollarla kamyon ya da TIR’larla sınır kapılarına kadar gelen kaçak göçmenlerin, burada bir yolunu bularak ülkemize girebildiğini ya da sınır kapılarına yakın bölgelerden giriş yaptıklarını belirtiyor.

MASKE VE ELDİVEN DAĞITILDI

Van ve Ağrı’ya giriş yapan Pakistan, Afganistan, Bangladeşli kaçak göçmenler güvenlik güçlerine bu illerde yakalandıklarında, Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı “Geri Gönderme Merkezlerine” götürülüyorlar.

Kaçak göçmenlerin virüs taşıma ihtimaline karşı bu merkezlerde de önlem alındığı öğrenildi. “Geri Gönderme Merkezleri”nde alınan tedbirler kapsamında çalışanlara eldiven ve maske dağıtılarak bilgilendirme yapıldığı belirtildi.