Kış aylarında sık görülen solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığına karşı doktor tavsiyesiyle D vitamini alınmasında herhangi bir sakıncanın olmadığını söyleyen Aksuvital Ar-Ge Merkezi’nden Eczacı Gülay Fidaner “D vitamini pek çok enfeksiyonu gelişme aşamasında engelliyor” dedi.

Kış aylarında sık görülen solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığı durumlarında D vitaminin doktor tarafından yazılıp dozunda kullanılmasıyla enfeksiyonlara yakalanma riskinizi azaldığını belirten Aksuvital Ar-Ge Merkezi’nden Eczacı Gülay Fidaner, D vitamini eksikliği olan kişilerin takviyeleri günlük veya haftalık olarak alması vitaminin koruyucu etkilerini güçlendirdiğini söyledi.

D vitamininin kemik ve kas sağlığı için önemli olduğunu söyleyen Fidaner, "Kış aylarında güneş ışığından yeterli oranda faydalanamadığımız için günlük önerilen 10 mikrogram D vitaminini alamayabiliyoruz. Bu aşamada D vitamini takviyelerinin yardımcı olabileceklerine dair tartışmalar gündemimizde sıcak bir konudur, bazıları ise bunların alınmasının faydalarının belirsiz olduğunu savunuyor. Ancak Londra Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, 14 ülkede yapılan 25 klinik çalışmada 11.000 kişiden elde edilen verileri bir araya getirdi. D vitamini takviyesinin akut solunum yolu enfeksiyonlarını, özellikle de D vitamini eksikliği olanlarda, önlemeye yardımcı olabileceği sonucuna vardı. Çalışma, D vitamini takviyelerinin, bu tür solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmış insanların oranını yüzde 12 azaltabileceğini buldu”

ifadelerin bulundu.

Son araştırmalar, D vitamininin pek çok enfeksiyonu gelişme aşamasında engellediğini gösterdiğini söyleyen Ecz. Gülay Fidaner Ayrıca D vitamini eksikliğinin sık ve tekrarlayan enfeksiyonlara neden olduğu açıkladı.

“En çok tüketilen ilaç listesinde antibiyotikleri görüyoruz”

Nüfusun en az yüzde 70’inde yılda bir kez veya daha fazla solunum yolu enfeksiyonları görüldüğünü ve bunun sonucunda antibiyotiklere yöneldiğimizi vurgulayan Fidaner, “Ülkemizde en çok tüketilen ilaç listesinde her yıl birinci sırada antibiyotikleri görüyoruz. Gereksiz antibiyotik kullanımı her yaş grubu için tehlikeli olduğu gibi çocuklar ve yaşlılar daha hassas ve duyarlı olan hasta grubudur. Antibiyotik kullanımı sırasında böbreğe ve karaciğere ciddi oranda yükleniliyor. Ayrıca vücutta alerjik reaksiyonlar oluşabiliyor” dedi.