ShiffaHome Marka Yöneticisi Sevil Gülsoy, kapalı yerlerde yaşıyor dağ havasını almak istiyorsanız lavanta yağı kullanılmasının yararlı olacağını söyledi.
Akdeniz kökenli, mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan lavanta başta Akdeniz olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yetiştiğini belirten ShiffaHome Marka Yöneticisi Sevil Gülsoy, lavanta yağının; lavanta bitkisinin çiçeklerinden, distilasyon yöntemi kullanılarak elde edildiğini ve lavantanın muhteşem kokusunu duyulduğunda tüm kötü düşüncelerden uzaklaştırağını söyledi.
Lavera kelimesinden gelen lavantanın latince yıkamak anlamına geldiğini söyleyen Gülsoy, “Romalılar tarafından oldukça fazla kullanılmıştır. İçeriğinde bulunan linalil asetat, bromil asetat, terpineol, borneol, nerol, valerian asidleri hem sağlık hem parfümeri için oldukça önemlidir” dedi.
Gülsoy, lavanta yağı kullanırken özellikle dikkat edilmesi gereken uçucu bir yağ olduğu için direkt cilde temas edecekse sabit yağlarla karışım halinde kullanılması tavsiyesinde bulunarak, “Bunun için susam yağı, badem yağı, zeytinyağı, kayısı çekirdeği yağı, argan yağı, Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağları kullanabilirsiniz. Halk arasında kullanımları bilimsel olarak da incelendiğinde harika sonuçlar veren lavanta yağını sağlıktan kozmetiğe birçok alanda kullanabilirsiniz” diye konuştu.
Antiseptik olarak da kullanılan yağın seyreltildiğinde mantarlara karşı ve mikroplara karşı iyi bir antiseptik özellik gösterdiğini, hafif yara ve yanıkların da çabuk kapanmasında etkili olduğunu belirten Gülsoy, “Yapılan klinik çalışmalarda lavanta yağının inhaloasyon yani buhar şeklinde kullanılması uykuya dalma süresini kısalttığı ve uyku kalitesini arttırdığı, sinirlilik hallerinin azaldığı gözlenmiştir. Masaj şeklinde baş ağrılarına ve migren ağrılarına karşı kullanılabilir. Bunun için 5-6 damla lavanta yağını kalorifer üstlerine, kapı ve cam kenarlarına veya aromaterapi lambalarına ekleyerek kullanabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Regl dönemlerinde; özellikle adet sancısı çeken kadınlarda banyo suyuna 6-7 damla lavanta uçucu yağı eklediklerinde düzenli kullanımda ağrılarının hafiflediğinin altını çizen ShiffaHome Marka Yöneticisi Sevil Gülsoy, “Kremlerinizin üzerine 1 damla lavanta yağı ekleyerek ciltteki lekelerin giderilmesine cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olabilirsiniz. Susam veya zeytin yağı ile karıştırarak kendi vücut bakım yağınızı da yapabilirsiniz” dedi.
Eğer saçlarınız dökülüyorsa şampuanınızın içerisine lavanta yağı ekleyerek saçlarınızın mükemmel kokmasını ve dökülmesini önlemeye yardımcı olabildiğini kaydeden Gülsoy sözlerini şöyle tamamladı: “Ayrıca tarağınıza lavanta yağı sürerek saçınızı taradığınızda saç kırıklarınızın daha azaldığını göreceksiniz. Çamaşır makinanızın yumuşatıcı bölümüne ekleyeceğiniz lavanta yağı ile çamaşırlarınız mükemmel kokacak ve lavantanın antiseptik özelliği ile bakterilerden arınmış olacak”.