Depresyona kan testi ile doğru tedavi! İngiliz bilim adamları, depresyonda kişiye özel tedavi uygulanmasını sağlayacak kan testi geliştirdi. Vücudun çeşitli inflamasyon göstergeleri (tahriş, yaralanma, infeksiyon, bakteri, antijen veya doku yaralanmasına gibi durumlara karşı tepkisi) ölçülerek nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiği belirlenebilecek.
KING College London araştırmacıları, depresyon hastalarından alınan kan örneklerinin incelenmesinin, hastalığın teşhisine ve doğru tedavinin uygulanmasına yardımcı olduğunu öne sürdü. Çalışmayı yöneten Prof. Dr. Carmine Pariente, kan örneklerinde biri “makrofaj migratör inhibitör faktörü” (MIF) diğeri de “interlökin-1beta” diye bilinen iki inflamasyon göstergesine baktıklarını ifade etti. Deneyler, kanında inflamasyona (iltihap) rastlanan hastaların, başlangıçtan itibaren daha yoğun tedaviye ihtiyacı olduğunu gösterdi. Göstergeleri yüksek hastaların, depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan SSRI ve trisiklik antidepresanlara yanıt verme oranı düşük çıktı.

Çalışmanın bireye göre depresyon tedavisi uygulanmasına yardımcı olacağına işaret eden Pariente, “Hastaların yaklaşık üçte biri, bu inflamatuvar göstergelerine sahip olabilir. Bu hastaların tedavisinde daha farklı bir yol izlememiz gerekir. Gerekli olmadıkça çok fazla ilaç yazılmasından yana değiliz ancak ihtiyacı olan kişilerin de geç kalmadan ilaç kullanmasını istiyoruz” dedi.