Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Samsun Şubesi (ZİÇEV) tarafından "Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" paneli düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi'nde düzenelenen panele Çocuk ve Ergen Psikiyatrist Uzman Dr. Serkan Süren, Çocuk ve Ergen Psikiyatrist Uzman Dr. Melih Nuri Karakurt, Psikiyatrist Uzman Dr. Esra Görgün, OMÜ Özel Eğitim Bölüm Başkanı Yard.Doç Dr. Serpil Alptekin, OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Okutmanı Meryem Gezer Sevinç konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan ZİÇEV Samsun Şube Başkanı Alaattin Kuru, " ZİÇEV 19982 yılında Türkiye’de zihinsel yetersiz çocukların yeterli eğitim, rehabilitasyon ve bakım şartlarına kavuşabilmeleri için gerekli olanak ve ortamları sağlamak, meslek kazanmalarına yardımcı olmak ve kimsesiz zihinsel yetersizlere yaşamları boyunca sahip çıkmak amacıyla kurulmuştur. Vakfa bağlı olarak hizmet veren ve Türkiye çapında 15 şubeden biri olan Samsun Şubemiz, hayırsever ve gönüllü Samsunlular’ın girişimi ile, 1988 tarihinden bu yana eğitim ve rehabilitasyon ilkesi ile hizmet vermektedir. Merkezimiz, eğitilebilir, öğretilebilir, otistik ve bedensel engelliler öğretim programları çerçevesinde, yaşları 0 ile 50 arasında değişen 100 civarında öğrencimize, eğitim-öğretim ve rehabilitasyon hizmeti vermektedir." dedi.

Engelli bireylerin yaşadıkları sorunların sadece kendilerinin değil; ailelerin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm bireylerin ortak sorunu olduğunu hatırlatan Kuru, "Bireylerin engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuçtur. Bu kabul edilen bilimsel bir gerçektir. Ancak engellilerin normal bir hayat sürmeleri toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli bireylere acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Bugün burada toplanan kalabalığı gördüğümde bu güçlenme adına umudum arttı." diye konuştu. Konuşmaların arından çocuklarına "Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" teşhisi konulan bir anne yaşadığı zorlukları ve eğitim sürecini katılımcılarla paylaştı. Panel, akademisyenlerin kendi alanlarıyla ilgili sunumlarının ardından sona erdi.