Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Yiğit Osman Darıcı, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları et ve tatlı tüketimi konusunda uyardı.
Kurban eti’ni kendi yağında pişirmenin en doğru yöntem olacağını belirten Darıcı, et’e esktra yağ eklemenin kronik hastalıkları tetikleyeceğini söyledi. Günde 90 ila 120 gram arasında et tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Darıcı, fazla et tüketiminin ise kandaki kolestrol seviyesinin yükselmesine neden olacağını ifade etti. Vatandaşların bayramda şerbetli tatlılar yerine de sütlü tatlıları tercih etmelerine vurgu yapan Darıcı yaptığı açıklamada, “Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Kurban Bayramı’nda aşırı yağlı et, tatlı ve şeker tüketimine karşı dikkat etmeleri gerekmektedir. Tek tip beslenme yerine temel beslenme kuralları doğrultusunda beslenme yapılmalı. Bunlara dikkat edilmediği takdirde çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Düzensiz beslenme kronik rahatsızlıkları olanların hastalıklarının daha çok artmasına neden olabilir. Et içerdiği doymuş yağlardan dolayı kan kolestrol seviyesini yükseltebilir. Sağlıklı bir bireyinde gün içinde 90 ila 120 gram arasında et tüketmesi gerekmektedir. Bu seviyenin üzerine çıkılması da sağlık açısından doğru değildir. Kurban Bayramı’nda vatandaşlarımız bu nedenle fazla et tüketmemeleri gerekmektedir. Yoksa, kanlarında kolestrol seviyeleri yükseleceğinden sağlıksal problemler yaşayabilirler. Et’i pişirikende kendi yağında pişirmek doğru olacaktır. Ekstra yağ eklemek sağlık açısından uygun değildir. Izgara veya fırında pişirmek doğru bir yöntemdir. Et’i kızartmak ise doğru bir yöntem değildir. Bayramların vazgeçilmezi olan tatlıları da fazla tüketmemek gerekir. Eğer illa da tatlı tüketme arzusu varsa, sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli tatlılardan uzak durmak daha doğru olacaktır. Bu vesile ile de tüm islam aleminin mübarek Kurban Bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum” düşüncelerine yer verdi.