Diyet yapmak bağışıklığı düşürür mü?

Son günlerde danışanlarımdan ve çevremden en çok aldığım sorudan ve cevabından bahsetmek istiyorum sizlere. Tüm dünyayı etkileyen bir salgından geçtiğimiz bu günlerde biliyoruz ki bağışıklık bu süreçte daha da dikkat etmemiz gereken bir unsur oldu. Çünkü biliyoruz ki covid-19 a karşı en güçlü silahımız bağışıklığımız. Bu bilgiyle artık bağışıklığa dikkat etmek çok daha önemli oldu ve yapılacak her değişiklikte, yenecek her yiyecekte bağışıklığımızı nasıl etkiler diye düşünür olduk.

Çoğu kişinin aklında olan sorulardan bir tanesi de ‘’diyet yaparsam bağışıklığım düşer mi acaba?’’

Öncelikle diyetin tanımına bakalım. Diyet, bir insanın gün içerisinde alması gereken vitamin ve mineralleri eksiksiz alabilmesi, hastalıklara karşı kendini koruyabilmesi ve sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için, günlük tüketmesi gereken yiyecek ve içeceklerin programlanmasıdır. Bu programlar kişinin sağlık durumuna, yaşına, cinsiyetine, yaşam koşullarına göre oluşturulmalıdır. Yani baktığımız zaman diyet, bireye uygun şekilde hazırlanırsa bağışıklığı düşürmek bir yana bu süreçte bağışıklığı daha da desteklemiş olur.

Burada en önemli şey diyet programının sağlıklı ve kişiye özgü hazırlanmasıdır. Uzman kontrolünde olup yeterli ve dengeli bir şekilde hazırlanan programlar sayesinde vitamin ve mineral depoları daha da zenginleşir, var olan hastalıkların tedavisi kolaylaşır ve fazla olan yağ kütlesi verilerek bağışıklık sisteminin çok daha güçlü olması sağlanır.

Covid-19 ile ilgili yapılan araştırmalarda obez vakalardaki ölüm oranlarının çok daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu sebeple kişi eğer olması gereken kilonun üzerinde ise zayıflama diyeti yaparak fazla olan yağ kütlelerinden kurtulup hem sağlıklı bir bedene ulaşır hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sonuç olarak diyet yapmak yani ‘’sağlıklı beslenmek’’ bağışıklığı düşürmez. En önemli olan ise yapacağınız diyetin size özel bir şekilde bir uzman tarafından planlanmasıdır.