Metabolizma hızı kişinin kilosu, boyu, yaşı, cinsiyeti, yağ kas oranı, genetik gibi birçok faktöre bağlıdır. Yaş ilerledikçe metabolizma hızı yavaşlarken, erkeklerde kadınlara göre daha hızlı çalışır. Yaşınızı, cinsiyetinizi, genetiğinizi kontrol edemeseniz de metabolizmanızı hızlandırabilmek sizin elinizde.

Kas kütlenizi arttırın

Bazal metabolizma hızı kas kütlesi yüksek olan bireylerde daha yüksektir. Kas kütlenizi arttırarak, düzenli olarak egzersiz yaparak metabolizma hızınızı arttırmak mümkün.

Bol bol su için

Bir çalışmada, günde sekiz veya daha fazla bardak su içen yetişkinler, dört bardak içenlere göre dinlenme durumunda daha fazla kalori yaktığı görülmüştür. Susuz kalmamak için, her yemekten ve ara öğünlerden önce veya sonra bir bardak su için.

Az az sık sık beslenin

Nasıl ki bir araba yakıt olmadığında çalışmaz ise vücut da besin olmadan çalışmaz. Metabolizmanızı bir araba, besinleri de yakıt olarak düşünebilirsiniz. Metabolizmayı aktif tutmak için düzenli olarak sağlıklı seçimler ile beslenmek gerekir. 3-4 saat de bir öğün veya ara öğün yapmaya özen gösterin.

Baharatlardan yararlanın

Baharatlar içeriğinde metabolizmayı hızlandırmaya yarayacak doğal kimyasallara sahiptir. Baharatları her hangi bir sindirim sistemi rahatsızlığınız yok ise düzenli olarak ve yeterli miktarlarda yemeklerinize eklemeniz metabolizma hızınızı arttıracaktır.

Öğünlerinize kaliteli protein kaynakları ekleyin

Vücudumuz proteinleri yakmak için karbonhidrat ve yağa göre daha fazla enerji harcar. Öğünlere yağsız ve proteinden zengin besinler eklemek gerekir. Yumurta, yağsız süt ürünleri, beyaz etler ve kurubaklagiller düşük yağlı ve yüksek kaliteli protein içerir.

Yeşil çay tüketin

Yeşil çay içeriğindeki kafein ve kateşinler ile metabolizmanızı hızlandırır. Günlük 2-3 fincan kadar yeşil çay tüketmenin metabolizma hızını arttırmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Düşük kalorili diyetlerden kaçının

Düşük kalori diyetler hızlı kilo kaybı sağlıyor gibi görünse de aslında büyük oranda kas kaybına yol açar. Kas kütlesinin azalması ise metabolizmamızın yavaşlamasına neden olur. Bu sebeple günlük ihtiyacınız olan kalori miktarı ile dengeli ve düzenli olarak beslenmek metabolizmanıza yapacağınız en büyük iyiliktir.