Gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, doktorlara eğitim verecek. Hekimler , ilaçların gerekliliğini hastalara uygulayacakları testle kararlaştıracak.

Sağlık Bakanlığı gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için dev bir kampanyaya adım atıyor. Kampanya kapsamında Sağlık Bakanlığı önce doktorlara antibiyotik kullanımına ilişkin eğitim verilecek. 2 hafta boyunca sürecek eğitimlerde antibiyotiklerin yan etkileri, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi konuları hekimlerle paylaşılacak.

5 DAKİKADA ÖZEL TEST YAPILACAK

Yıl içinde yaygınlaştırılacak bir diğer proje ise antibiyotik kullanımının test sonuçlarına göre hastaya verilmesiyle ilgili olacak. Bu projeye, öncelikle çocuk hastalıkları ve kulak burun boğaz uzmanlarıyla başlanacak. Hekimler, uygulamada hastanın boğazından alacakları numuneyle test yapacak. 5 dakika içerisinde alınabilecek testler sonucunda rahatsızlığın bakteri mi yoksa virüs kaynaklı mı olduğu netleşecek. Hekimler test sonucuna göre hastalarına antibiyotik yazabilecek. Böylece nezle ve grip vakalarında kullanılan gereksiz antibiyotiklerin önüne geçilecek.

TÜRKİYE İLK SIRALARDA

OECD ülkeleri arasında Türkiye en çok antibiyotik tüketilen ülkeler arasında yer alıyor. Bakanlık uygulamaya koyacağı bu çalışmalarla Türkiye'deki antibiyotik kullanım oranının gelişmiş ülkeler seviyesine indirilmesi hedefliyor.

.