Domuz gribi kabusu geri döndü. Son bir hafta içerisinde onlarca kişide domuz gribi hastalığı görüldü ve yaklaşık 10 kişi domuz gribinden hayatını kaybetti. Son günlerde Adana, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, İstanbul gibi illerd domuz gribine rastlandı.

Peki Domuz gribi için alınacak önlemler nelerdir?

Son günlerde Türkiye'nin farklı illerinde Domuz gribi haberlerinin çıkmasına karşılık, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Atalar Domuz gribine karşı alınması gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu.Karşılıklı konuşulurken maske kullanılsın ve kalabalık ortamlardan kaçınılsın diye uyarıda bulundu.

Vatandaşların bu mevsimde vücut ısısına dikkat etmelerine dikkat çeken Dr.Atalar, “Kış mevsimine girdiğimiz için, bu mevsimde daha çok soğuk algınlığı dediğimiz gribal enfeksiyona rastlarız. Vatandaşlarımız nezle ile gribi karıştırabiliyor, nezle ayrıdır grip ayrı. Kişi vücut ısısını hep aynı tutmalıdır. Buna dikkat etmezsek bir çok hastalığa yakalanabiliriz.

Biz böyle bir şeyden şüphelenirsek, boğazından numune alıyoruz, bu numuneyi halk sağlığına gönderiyoruz, sonra sonucu bekliyoruz. Ama o zamana kadar da normal grip tedavisine devam ediyoruz. İşte oradan gelecek neticeye göre, çıkacak virüsün çeşidine göre, domuz gribidir veyahut enfeksiyon diye kabul ederiz. Ateş, üşütme, titreme gibi birde bunun yanında kuru öksürme olur.Neredeyse bulantı ve kusmaya sebep olabilecek öksürükler olur" ifadelerini kullandı.

Hastalar, konuştukları sırada, dışarıya sürekli tükürük saçtığı için, kimle konuşursa konuşsun, bu tükürük dalgalarının belirli bir süratle gittiğini de sözlerine ekleyen Dr. Atalar, “Bunun için mümkün olduğu kadar, eğer ki hastada böyle bir enfeksiyon varsa, ya elini ağzına kapatmalı yada maske kullanılmalıdır.

Mümkün olduğu kadar, kalabalık ortamlardan kaçınmalıdır. Çünkü kendisi mikrop saçtığı gibi, başkasının mikrobunu da kendisi alır. Bu nedenle böyle bitişik şekilde oturan, kalabalık alanların ve kapalı alanların mutlaka havalandırılması lazım. İnsanların bu kalabalığa girmemesi lazım. Şimdi okul zamanıdır. Mesela küçük çocuklar, servisle okula gidiyorlar. Servisin içi kalabalık olur.

Bunlardan bir tanesi bile gribal enfeksiyon geçiriyorsa, bu mutlaka öbürlerine de yayılacaktır. Bu bakımdan ebeveynlere çok şey düşüyor. Mümkün olduğu kadar böyle öksürüğü olanlar, grip enfeksiyonu geçiriyorsa, okula göndermesinler. Zaten bunun bulaşıcı süresi bir hafta sürer. Bir hafta sonra, bir iki gün daha istirahat eder. Daha sonra okula başlayabilir" şeklinde konuştu.