Kalp damar sağlığı açısından önemli olan D vitamininin insan vücuduna direnç kattığını kaydeden Dr. İhsan Olur, yapılan araştırmaların Covid-19 enfeksiyonu sebebiyle yoğun bakımda yatan hastaların D vitamini sayesinde bu süreci daha kolay atlatabildiklerini ortaya koyduğunu söyledi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, hastalıkların toplumda görülme sıkılığını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen epidemiyolojik çalışmalara göre, D vitamini eksikliğinin koroner kalp hastalığı, damar hastalığı ile inme ve felç gibi damar hastalıklarının gelişimine katkıda bulunan faktörlerden biri olabileceğini belirtti. Ayrıca çalışmaların, D vitaminin Covid-19’un tedavisindeki etkisini de ortaya koyduğunu dile getirdi.

“D vitamini eksikliği kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olabilir”

Geleneksel kalp damar hastalığının risk faktörleri olan hipertansiyon, dislipidemi (kan yağlarının yüksek olması), obezite ve bu hastalıklara bağlı ölüm ile D vitamini eksikliğinin ilişkili olduğunu ifade eden Op. Dr. Alur, “Son araştırmalar D vitamini eksikliğinin, damarın iç yüzeylerinde görülen işlev bozukluğu, iltihap, damar esnekliğinin azalması, osteoprotegerin gibi zararlı etkileri olan kemik kaynaklı proteinler ve renin anjiotensin sisteminde düzensizlik gibi kalp ve damar hastalığının fizyopatolojisinde etkili olabildiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

D vitamini eksikliğinin damar kireçlenmesi ve damar sertliği gelişimine öncülük ettiğini belirten Op. Dr. Alur, “D vitamini eksikliği olan bireylerde damar kireçlenmesi ve aort duvarı sertleşmesinin arttığı bildirilmiştir. Deneysel çalışmalarda iyon mineral dengesini düzenleyen D vitamini ve benzeri faktörlerin damar yaşlanması dâhil vücuttaki yaşlanma sürecini etkilediğini destekleyen çok sayıda kanıt bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Güneş ışığından yararlanabiliriz”

Pandemi sürecinin devam ettiği ve halen ciddiyetini koruduğu şu günlerde D vitaminin Covid-19’a yakalanan hastalara, hastalığı atlatmalarında destek olduğunu vurgulayan Op. Dr. Alur, şu bilgileri paylaştı: “Vitamin D’nin yoğun bakımda yatan Covid-19 enfeksiyonu geçiren hastaların, hastalığı daha hafif atlatmalarını sağladığı ve ölüm oranlarını azalttığı bildirilmektedir. Covid-19 enfeksiyonunun ayrıca atardamar ve toplardamarlar ile ilgili komplikasyonları olduğunu ve ciddi hayati tehlikeye sebebiyet verdiğini belirtmek gerekir. Bu nedenle Covid-19 tedavi algoritmasına artık D vitamini takviyesi de eklenmiştir. Sonbahar mevsimine giriş yaptığımız bu günlerde vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminini uygun saatlerde güneşlenerek güneş ışığından temin edebiliriz. Bu mümkün olmuyorsa doktor tavsiyesi ve gözetiminde Vitamin D preparatları yoluyla vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminini mutlaka almalıyız.”