Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Güney İlleri Başkanı Dr. Musa İnal, devletin sağlık turizmini özel hastanelere bırakması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin ideal bir sağlık turizmi üssü olabileceğini kaydeden Musa İnal, çok iyi doktorların yetişmesi ve çok iyi hizmet veren hastaneler olmasına rağmen sağlık turizmi konusunda ciddi anlamda yetersizlikler olduğunu söyledi. Türkiye’nin, dünyadaki sağlık turizmi pastasından aldığı payın ancak yüzde 1-2 civarında olduğunu bildiren Musa İnal, sektörde çok büyük boyutlarda para hareketleri var iken ve ülke olarak da imkanlarımız her açıdan müsaitken, bu gelirden faydalanamamanın üzücü olduğunu vurguladı.

Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi’nin, bu konuda çalışmalar yapan bir kuruluş olduğunu, 85 ülkede 144 bürosu olduğunu ve kendisinin de bu konseyde Güney Bölgesi Başkanı olarak görev aldığını belirten İnal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık turizminde tanıtım kadar hastanelerin yapısı da önemlidir. Kamu hastanelerinin sağlık turizmi yapmaları çok zordur. Bu, özel hastanelerin yapabileceği bir hizmettir. Çünkü zaten kendi ihtiyaçlarını çoğu zaman karşılamayan kamu hastanelerinin sağlık turizmine dahil edilmek istenmesi bana çok mantıklı gelmiyor. Dünyada bu işleri hep özel sektör yapıyor. Sağlık bakanı, bu ülkelerde sadece bu konudaki usül, esas, yönetmelikleri belirler.”

"DEVLET HASTANELERİNİN SAĞLIK TURİZMİ HİZMETİ VERMESİ ZOR"

Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı’nın sağlık turizm sektörüne dahil olmak istediğini vurgulayan İnal, “Ancak kamu hastanelerinde hastalar 6 kişilik odalarda kalırken, bir katın sadece bu iş için ayrılması, duşlu, tuvaletli odaların yapılması, bunların giriş çıkışlarının ayrı yapılması gibi düzenlemeleri gerçekleştirmek çok zor.“ diyerek, devletin bu alandaki yerini tamamen özel sektöre bırakması gerektiğini ifade etti.