Sigara ve diğer tütün ürünlerine yönelik mücadelenin önemli isimlerinden olan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, sigaraya karşı daha sert yasakların olması gerektiğini vurguladı.
Kapalı mekanlarda sigara yasağının ardından, Türkiye toplumunun yüzde 95’ini sigaradan uzaklaştırmayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı, sigara ile mücadelede yeni adımlara hazırlanıyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sigara yasağının kapsamının genişlemesini öngören yeni sağlık paketinin TBMM’ye sevk edildiğini açıkladı.
"SİGARA YASAĞININ KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ’’
Sigarayla mücadele amacıyla kurulan ilk sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin kurucusu ve başkanı Dr. Mustafa Aydın konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 2014-2018 dönemi "Ulusal Tütün Kontrol Programı" içinde sigara tüketen vatandaşların en az yüzde 50’sinin sigarayı bırakmasının sağlanması hedefi bulunduğunu belirten Dr. Mustafa Aydın, “Sigara yasağına ilişkin kanunun uygulanmasında zaman zaman suistimaller yaşansa da kapsamın genişletilmesi değerli bir adım. Herkesin sağlıklı bir Türkiye için siyaset üstü bir yaklaşım sergilemesi ve her adımına destek vermesi gerekir” dedi. ABD ve Kanada’yı “dünyada en sıkı ve geniş çaplı sigara yasağının uygulandığı yerler” diye örnek gösteren Dr. Mustafa Aydın, Türkiye’deki uygulamanın genişletilmesinin sigaraya karşı açılmış savaşın önemli zaferlerden biri olacağının altını çizdi.
‘’GETİRİLEN YASAKLARI HERKES AMASIZ DESTEKLEMELİ’’
Dr. Aydın konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Ülkemizde tütün ve tütün ürünlerine yönelik başlatılan bir savaş var. Bu savaşta mevzi kaybetmeden ilerliyoruz. Türkiye’nin yarınlarına yönelik çok değerli, sağlıklı bir gelecek için çok kutsal bir savaş veriliyor. Siyaset üstü bir yaklaşımla herkesin, her kesimin destek vermesi insanlığın gereğidir, bize emanet çocuklarımıza, gençlerimize borcumuzdur. Sigara, yani kesin ölüm soluyanların içmeyenlere karşı sorumlu ve de anlayışlı olması gereken bir durumla karşı karşıyayız. Daha temiz bir hava soluyabilmemiz için yasağın kapsamı amasız biçimde desteklenmelidir.’’
KANADA, DÜNYADA SİGARA İÇME ORANI EN DÜŞÜK ÜLKELER ARASINDA
Sigara yasakları konusunda yurtdışından da örnekler veren Dr. Mustafa Aydın, ‘’Bakın Fransa, 2003 yılında, umuma açık alanlarda sigara tüketimini düşürmek için sigara fiyatlarını yüzde 20 arttırdı. Avustralya’da plajlarda sigara içilmesi yasak. Kanada’da 2002 yılında yapılan devlet istatistik araştırmasına göre, 15 yaşın üzerinde sigara içenlerin oranı yüzde 21. Bu sayıyla Kanada toplumu, dünyada sigara içme oranı en düşük toplumlar arasında. Toplum sağlığı uzmanlarına göre bunun sebebi, ülkede uygulanan sert sigara içme yasağı. Ülkede satılan sigara paketlerinin üstünde, sigaradan zarar görmüş iç organların fotoğrafları yer alıyor. ABD’de birçok eyalette parklarda, kamu binalarının hemen önünde sigara içemezsiniz’’ diye konuştu.
‘’DENETİMLER ARTTIRILMALI, CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI’’
Türkiye’de halen mevcut sigara yasaklarına ilişkin kanunun halk tabiri ile delindiği ve suistimal edildiği birçok bölümü olduğunu dile getiren Dr. Aydın, ‘’Denetimler daha da sıklaştırılmalı ve caydırıcı cezalar uygulanmalı. 2014-2018 dönemi "Ulusal Tütün Kontrol Programı" içinde sigara tüketen vatandaşların en az yüzde 50’sinin sigarayı bırakmasının sağlanması amaçlanıyor. Bu oran, sağlık çalışanları, din adamları, emniyet ve yargı mensupları, öğretmenlerde ise yüzde 60 olarak belirlendi. Hedef için el ele vermeliyiz. Çocuk parklarında sigara içimine, okul önleri ile çevrelerinde sigara satışına ilişkin çok sert adımlar atılmalı, uygulamalar gerçekleştirilmelidir’’ ifadelerinde bulundu.