CENEVRE (AA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada HIV virüsü taşıyan insanların yüzde 40'ının yani 14 milyon kişinin, test yaptıramadığı için virüs taşıdığından habersiz olduğunu bildirdi.

DSÖ'nun 1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde yayımladığı HIV virüsü raporuna göre, HIV virüsü taşıyan insanların tespit edilmesinde ve tedavisinde gecikme yaşandığı belirtildi.

Raporda, "Dünyada HIV virüsü taşıyan 14 milyon insanın, yani dünyadaki HIV virüsü taşıyan insanların yüzde 40'ının, test servislerine erişimi olmadığı için HIV virüsü taşıdığından haberi yok." bilgisi yer aldı.

Dünyada HIV virüsü taşıyan 37 milyon insandan 18 milyonunun, HIV virüsüne karşı tedavi gördüğünün belirtildiği raporda, Doğu Avrupa, Doğu Akdeniz bölgesi ile Batı ve Orta Afrika'da HIV tedavisine erişimin düşük olduğu bildirildi.

Raporda, "Dünyada 2015 yılında 1.1 milyon insan, HIV ile bağlantılı nedenlerle hayatını kaybetti. 37 milyon insan HIV virüsü taşıyor ve 2 milyon insana 2015 yılı içinde HIV virüsü bulaştı." ifadeleri kullanıldı.

İnsanların, HIV virüsü taşıyıp taşımadığını kendilerinin de test edebileceğinin hatırlatıldığı raporda, dünyada insanların HIV virüsü taşıdığını öğrenme oranının 2005 yılında yüzde 12, 2015 yılında ise yüzde 60 olduğu belirtildi.