Dünya Sepsis Günü dolayısıyla Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Derneği ile ERÜ'de görevli doktorlar, Gevher Nesibe Hastanesi önüne kurdukları stantta hastalıkla ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun, sepsisin halk arasında kan zehirlenmesi olarak bilindiğini söyledi.

Sepsisin ölümcül ancak önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Coşkun, iyi beslenme, hijyen kurallarına uyma ve aşılama programlarına dikkat edilerek hastalığın önlenebileceğine dikkati çekti. 

Hastalığın riskine rağmen pek bilinmediğini ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:

"Sepsis aslında bir enfeksiyon varlığında tüm vücudun bu enfeksiyona verdiği cevaptan dolayı oluşan ve yaşamı tehdit eden bir durum. Günümüzde kalın bağırsak ve meme kanserinden ölümlerin toplamından daha fazla hasta sepsis nedeniyle ölmektedir. Hastalık bir saat içinde tedavi edilirse ölüm oranlarında ciddi azalmalar oluyor. Dünyada 4 saniyede bir kişi bu hastalıktan ölüyor. Akciğer kanserinden daha ölümcül bir hastalık. Sanatçı Nejat İşler'in uzun dönem yoğun bakımda yatmasının nedeni bu hastalık. Ebola salgınından ölümlerin sebebi de sepsis. AIDS'ten 70 kat daha sık görülen bir hastalık ancak bu tarz kampanyalar yapılmadığı için bilinmiyor." 

Coşkun, dünyadaki ölümlerde enfeksiyonların ikinci sırada yer almasının altında bu hastalığın yattığını, tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde sepsisin sıklığının giderek arttığını dile getirdi.

Sepsisin belirtilerine de değinen Coşkun, ateş, titreme, kas ağrıları, aşırı bitkinlik, bilinç değişikliği, nefes darlığı, nabızda artış, bulantı-kusma, tansiyon düşüklüğü ve genel sağlık durumunda bozulma halinde hastalıktan kuşkulanılması gerektiğini sözlerine ekledi.