EN SIK YAPILAN DİYET HATALARI

‘’Verdiğim kiloyu diyeti bırakınca çok hızlı alıyorum’’, ‘’Aç kalmama rağmen zayıflayamıyorum’’, ‘’Kilo verirken erken pes ediyorum’’ siz de bu cümleleri kuruyorsanız diyet sürecinizde yapılan bir hata var demektir. Zayıflama sürecinde yapılan bazı hatalar bazen motivasyonunuzu düşürerek diyeti sonlandırmanıza neden olurken bazen de yanlış uygulamalar sonucu kilo verme hızınızı yavaşlatabilir. Peki neyi yanlış yapıyoruz? En sık yapılan hataları inceleyelim.

Uzun süre aç kalmak.

Çoğu kişi aç kalarak daha hızlı zayıflayacağını düşünür. Uzun süre aç kalmak metabolizmanızı yavaşlatabilir ve bir sonraki öğünde uzun bir açlıktan geldiğiniz için daha fazla yemenize neden olabilir. Ayrıca aç bırakılan diyetler sonucu kas kaybı gözlemlenebilir ve buna bağlı olarak daha sonrasında verilen kilonun çok daha hızlı alınmasına neden olabilir.

Her gün tartılmak.

Birçok danışanım her gün tartılarak bir günde neler kaybetmiş görmek istiyor. Ancak her gün tartılmak motivasyonu bazen olumlu etkilediği gibi olumsuz da etkileyebilir. Bir gün fazla kilo vermiş gibi görünebilirsiniz ancak ertesi gün kilo farkı daha az olursa bu sizin motivasyonunuzu etkileyip ‘’zaten zayıflayamıyorum’’ düşüncesi ile diyet sürecine ara vermenize neden olabilir. En doğru olan haftada bir mümkünse aynı saatlerde aç karnına tartılmaktır.

Ekmeği beslenme düzeninizden çıkarmak.

Bu da doğru bilinen yanlışlardandır. Ekmek size kilo aldırmaz sadece size uygun ölçüde yemeniz gerekir. Ekmek tok tutucu özelliği ve içeriğindeki vitaminler sayesinde zayıflama sürecinizi destekleyecektir.

Tek tip beslenmek

Bir diğer yapılan hata ise daha hızlı kilo vermek için tek tip beslenmek. Vücudumuzun belli oranlarda karbonhidrat, protein ve yağa ihtiyacı vardır. Sadece protein ağırlıklı beslenmek böbreklerinizi yorabileceği gibi karbonhidratları çıkararak beslenmek kas kaybına ve buna bağlı yavaş kilo vermenize neden olabilir. Tek tip beslenmenin en kötü yanı ise sürdürülebilir olmamasıdır yani bir süre sonra tek tip beslenmek sizi zorlayarak diyet sürecinizi sonlandırmanıza neden olabilir.

Gerçek dışı hedefler koymak

Herkes bir haftada 3-4 kilo vermek ister ancak haftalık verilebilecek olan kilo kişinin kilosuna, yaşına ve metabolizma hızına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Büyük koyulan hedefler sağlanamadığında sizi başarısızım hissine itebilir ve yine diyet sürecinizi bırakmanıza neden olabilir. Sağlıklı olan kilo kaybı kişinin kilosuna göre değişmekle birlikte genel olarak haftada 1-1,5 kilo kaybıdır. Size uygun, yapılabilir hedefler koyarak bu süreci daha motivasyonlu olarak geçirebilirsiniz.

Diyetisyen Fatmanur Yüksel

05326894555

[email protected]