Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nda ebelik ve hemşirelik bölümleri öğrencileri yüksek gerçekli simülatörler üzerinde aldıkları eğitimle bir hamileye doğum yaptırıp, kalbi duran bir hastayı ise kalp masajıyla hayata döndürüyorlar.
Ebelik eğitimi alan öğrenciler 200 bin TL’ye alınan ‘Noelle’ adlı mankende doğum yaptırırken, hemşirelik öğrencileri de 100 bin TL maliyetli ‘Suzi’ adlı mankene kalp masajı yapıp hayata döndürüyorlar.
Simülatörlerin Rektör Prof. Dr. Metin Orbay’ın desteğiyle alındığını belirten Ebelik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mesude Uluşen, “Buradaki imkanlarımız birçok ebelik bölümü labotatuvarlarına göre oldukça iyi. Özellikle yeni aldığımız ‘Nuelle’ adlı maketimiz bilgisayara dayalı ve olayları gerçeğe yakın şekilde anlatabileceğimiz, üzerinde öğrencilerin gerçeğe yakın uygulamalar yapabileceği çok güzel bir maket. Oldukça pahalı. Birçok okulda olmamasının nedeni de bu belki. Yaklaşık 200 bin liraya maliyeti var. Fakat bizim için oldukça iyi. Uygulamalarımızı gerçekçi bir şekilde derslerimizde işleyebilmemiz için, öğrencilerin kendilerini sahaya çıkmadan önce benzer vakaları burada yapıp sahaya güvenle gidebilmelerini sağlayacak güzel bir maket” dedi.
Öğrencilerin anne ile doğum anındaki konuşmalarının da temel senaryolar ile canlandırıldığını, kriz ve kanama anındaki müdahalelere karşın yapmaları gerekenlerin kazandıklarını değinen Uluşen, bebekte morarma gibi durumlar içinde müdahale kabiliyetinin artırıldığını belirtti.
Acil servise astım krizi ile gelen bir hastanın canlandırılma senaryosunun uygulandığını ve bir öğrencinin empati kurmak adına hastayı seslendirdiğini anlatan Hemşirelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Eylem Topbaş da, “Hastanın gerçekten neler hissettiğini o anda arkadaşlarına yansıttı. Diğer arkadaşlarımız solunumu rahatlatmak adına hastamıza hemen oksijen verdiler. Yatak başını yükselttiler. Satürasyonunu, tansiyonunu, vital bulgularını takip ettiler” diye konuştu.
Kendisinin de aralarında olduğu 14 akademisyene Hacettepe Üniversitesi’nde simülasyon eğitici eğitimi verildiğini ve öğrencilerinin ‘Suzi’ adını verdikleri maketin üzerinde dahiliye ve cerrahi derslerini öğrendiklerine değinen Topbaş, “Yine yoğun bakım dersinde ‘Suzi’ üzerinde öğretimlerini derslerini gerçekleştiriyorlar. Ebelik laboratuvarımızda ‘Noelle’ adında doğum maketimiz var. Bu doğum maketi üzerinde kadın doğum dersinde doğum olayını, bebeğin yeni doğan bakımını gerçekleştirebiliyorlar” şeklinde konuştu.
Mankene doğum yaptıran ebelik bölümü 4. sınıf öğrencisi Zübeyde Büşra Aslantaş, “Daha önceden maketlerimiz yoktu. Bu maketler üzerinde ilk doğum yaptırdığımızda çok heyecanlandık. Çünkü gerçek bir insandan farksızdı. Kanaması oluyor. Nöbet geçiriyor. Doğum yapıyor. Bunu sahaya çıkmadan önce yapıp kendi başımıza bu durumu nasıl yönetebileceğimiz hakkında bilgi ve beceri kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Solunum güçlüğü çeken hastayı seslendiren Sinem Önder bu esnada çok duygulandığını söylerken, müdahale eden ekipteki öğrencilerden Nisa Seçil Pelitli ise gerçek bir vakanın içindeymiş gibi hissettiğini vurguladı.