Son yapılan araştırmalar egzersizin göz sağlığının korunmasında önemli bir rolü olduğunu gösteriyor.

Sarı nokta hastalığı olarak bilinen ve merkezi görmeden sorumlu bir retina hastalığı olan 'makula dejenerasyonu'na yakalanma riski, yaşın ilerlemesiyle beraber artış gösteriyor. Araştırmalar, orta düzeyde fiziksel aktivitenin görme kaybının önüne geçmede etkili olduğunu söylüyor.

40.000'den fazla orta yaşlı mesafe koşucusu üzerinde yapılan yeni bir araştırma, uzun mesafe koşanlarda sarı nokta hastalığının ilerleme olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koydu. The Journal of Neuroscience'da yayınlanan araştırmada, koşucular 7 yıl boyunca izlendi ve fiziksel aktivite seviyesinin görme kaybını azaltmada etkili olduğu kanıtlandı.
Egzersizin göz sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini gösteren bir diğer araştırma ise Atlanta'da bulunan Emory Üniversitesi'nden geldi. Araştırmacılar, bir grup farenin gün boyu hareketsiz kalmasını, diğer grubun ise günde 1 saat hafif tempoda koşmalarını sağladı. Her iki gruptaki fareler günde 4 saat parlak ışığa maruz bırakıldı. Araştırma sonucunda sedanter, yani hareketsiz davranış gösteren farelerin retina dejenerasyonunun, egzersiz yapanlara oranla daha fazla olduğu belirlendi.

Araştırmanın yürütücülerinden Dr. Jeffrey Boatright, kişilerin yaşa bağlı olarak görme kaybı yaşamaktan endişe duyduklarını belirterek özellikle ailesinde görme kaybı yaşayanların doktor eşliğinde bir egzersiz programı oluşturmalarını tavsiye etti.

Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Dilek Uzer, özellikle düzenli yapılan açık hava sporlarının vücuda olumlu çok fazla etkilerinin artık kanıtlanmış olduğunu belirterek bunlar arasında göz sağlığı ile de ilgili olumlu etkilerini şöyle anlatı:

Özellikle kardio yapılan çalışmalar kan dolaşımını ve hızını arttıracağından oksijen taşınmasını da pozitif yönde etkileyeceğinden düzenli spor yapan kişilerde katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasansında da belirgin ölçüde olma ihtimalilini azaltmaktadır.
Kişide, yüksek tansiyon, diyabet gibi sistemik hastalıklar var ise de bunlara bağlı gelişebilecek göz komplikasyonlarının da ( göz içi kanamaları) oluşumuna engel olacaktır.'