Özel Ortadoğu Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr.Hayriye Bilge Madak, son zamanlarda lazer epilasyona erkeklerin talebinin arttığını söyledi.
Vücuttaki istenmeyen tüylerin lazer epilasyonla yok edilmesine yönelik açıklamalar yapan Uzm. Dr. Madak, uygulamanın mutlaka uzman dermatologlar tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.
Muayenede ilk olarak cilt tipine göre kıl yapısının belirlendiğini anlatan Dr. Madak, hormonal bozukluklar ve kullanılan ilaçların sorgulanmasının ardından işleme başlandığını dile getirdi.
Ortadoğu Hastanesi Kozmetoloji Ünitesi’nde alexandrite, diod lazer ve nd yag lazer sistemlerinin bulunduğunu söyleyen Madak, “Cihaz seçilir ve gerekirse cihaz tipi değiştirilebilir. Lazer epilasyon afife alınacak, ucuz , basit teknololojilerle yapılabilen, dermatolog kontrolü olmadan yapılan bir yöntem değildir. Uygun cihaz seçimi, cilt tipi , kıl tipi, epilasyonun uygulanacağı bölge (en zor bölge yüzdür. Diod lazer en uygun lazerdir. Koltuk altı, genital bölge alt bacak lazer epilasyon açısından en iyi yanıt alınan bölgedir, Alexandrite tercih edilir, daha sonra NDYAG a da geçilebilir), kişinin sağlık durumu (hormonal bozukluğu varsa tedaviye dirençlidir), cinsiyet (kadınlar lazer epilasyon açısından daha avantajlıdır. Erkeklerde başarı şansı daha düşüktür), hatta mevsim bile etkiler” dedi.
Lazer epilasyon uygulamasının nasıl yapılacağına dair bilgiler de aktaran Hayriye Bilge Madak, “Lazer ışınları bir el aleti ile cilde 8-15 mm lik alana her seferde tek tek atışlarla taranır, test atışı ile başlanır, kişinin duyarlılığına göre doz ayarlanır. Lazer epilasyon işleminde koruyucu gözlük takılmalıdır. Cilde uygulanan ışınlar kılın yapısındaki siyah rengi veren melanin isimli boya maddesi tarafından tutulur.Tutulan ışık enerjisi kılda ısı enerjisine dönüşür. Kıl köküne iletilen ısı , kıl kökünü tahrip eder, ancak çevre dokuda hasar yapmaz. Bu anda hafif bir iğne batmasına benzer bir his duyulur.Kıl kökünde kızarıklık ve kabarıklık gözlenir, bu kılların etkilendiğini gösterir, işlem sırasında soğutma sayesinde cilt korunur, acı ve yan etkiler azalır.Lazer epilasyon ayrıca batık kılların tedavisinde de etkilidir. Son zamanlarda lazer epilasyona erkek hastalardan da talep gittikçe artmaktadır. Özellikle yüz, kulak, ense, sakal çizgisi, boyun, sırt, göğüs bölgelerine yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
Seans aralıklarının yüzde ortalama 1 ay, vücut bölgesinde ise 1-2 ay olduğunu anlatan Uzm. Dr. Madak, seans sayısının ise ortalama 6-10 arası olduğunu kaydetti. Yüz, kol, sırt gibi bölgelerse seans sayısının 6-12 aralığına çıkabileceğini kaydeden Madak, “Vücut kılları anagen, katogen ve telogen olarak adlandırılan 3 gelişim evresinde bulunur. Lazer de daha çok anagen dönemindeki kılları etkilediği için tek seansda tüm kılları yok edemeyiz.Başarı şansı uzman ellerde, bilimsel verilere uygun parametrelerle yapıldığında yaklaşık yüzde 80 kadradır. Dudak üstünde birkaç dakika iken tüm bacak sırt gibi geniş alanlarda 30 dakika - 1 saat sürer” ifadelerini kullandı.
Cildiye Uzmanı Dr. Madak, emzirenlerde, yüksek dozda A vitamini kullananlarda, enfeksiyon durumlarında, bağ dokusu hastalarına ve kanser tedavisi görenlere uygulama yapılamayacağının altını çizdi.
Lazer tedavisi öncesi ve sonrası hakkında da uyarılarda bulunan Özel Ortadoğu Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr.Hayriye Bilge Madak, şöyle konuştu:
“Lazer enerjisi aktif kıllara etkili olduğundan ağda/sir ağda, cımbız, epilatör, cımbızla alma işlemleri 2-4 hafta önce kesilmelidir. Lazer epilasyondan en az 1 ay öncesi bronzlaşma veya solaryumdan kaçınılmalıdır. Diod lazer koyu tenlililere uygulanabilir ancak, tedaviden 6 hafta öncesinde güneşlenmemeli, solaryuma gidilmemeli, uygulamadan 1 gün öncesi kılların alınması uygundur. Alexandrite lazerde tüylerin 3-5 gün önce alınması uygun olur.Tüyler alınmazsa kıllar yanar, hem acı verir hem de lazer enerjisini emer ve kıl köküne gidemez enerji, etkinlik azalır. Peeling yapılmışsa veya peeling ürünü (retinoik asit/glikolik asit) kullanılıyorsa, 15 gün önce kesilmelidir. Uygulama yapılacak bölgeye makyaj yapılmamalı, parfüm sıkılmamalıdır.Ağrı eşiği düşükse işlemden 2 saat önce ağrı kesici alınabilir. Tedaviden hemen sonra günlük yaşama dönebilinir.ilk 24 saat çok sıcak su ile yıkanılmamalı. Güneş koruyucu kullanılmalı, 1-2 hafta güneşlenilmemeli. epile kıllar 3-10 gün içinde uzama ve dökülmeye başlar.Lazer sonrası geçici yan etikler olabilir: bunlar işlem yerinde görülen ve işlemin etkinliğini gösteren ,kabarıklık(birkaç saat sürer) ,kızarıklık ve kabuklanmadır(bir kaç gün), Lazer yanığı deride renk değişikliği şeklinde yan etki de görülebilinir. Uzman ellerde uygun cihazlarla bu risk minimaldir.”