ISPARTA (İHA) – Isparta’da bilim adamlarının erken doğumun önlenmesine ilişkin yürüttüğü proje, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) tarafından ödüle layık görüldü.
Isparta Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Yüksel, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, Prof. Dr. Okan Özkaya ve Araştırma Görevlisi Bilal Çiğ, erken doğum ve düşük riski olan gebelerde progesteron hormonunun farklı yollarla kullanılması ve bunun etkileri üzerine bir araştırma yaparak makale hazırlayacaklar. Erken doğumun önlenmesine katkı sağlaması beklenen çalışma, Antalya’da Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği tarafından bu yıl 14.’sü düzenlenen “Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi”nde 10 bin TL ile desteklenmeye hak kazandı.
Çalışmayla ilgili bilgi veren Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Yüksel, erken doğum ve düşük riski olan gebelerde progesteron hormonunu kullandıklarını belirterek, “Bu zaten gebelerde salgılanan bir hormon. Bu çalışmada progesteron hormonunun farklı yollarla verildiğinde etkinliği üzerine çalışacağız. Ağız yoluyla değil de vajinal yolla hastaya verildiğinde etkinliğinin daha fazla olacağını öngörüyoruz. Erken doğum riskini ne kadar azaltacağını görmek için çalışma yapacağız. Vajinal progesteron ile ilgili çalışmalar var ama bu düzeyde çalışma dünyada ilk olacak. 10 erken doğum riski, 10 da kontrol çalışması olmak üzere 20 hasta üzerinde çalışacağız. Hastaları topladıktan sonra tedavilerini yapacağız. Bu ilaç tedavisinin hastalara zararı olmayacak. Zaten normalde kullanılan ilaç bunlar” dedi.