Doğu Anadolu Bölgesi'nin sağlık merkezi konumundaki Erzurum'a geçen yıl bölge illerinden ve ülkelerden 121 bin hastanın tedavi amaçlı olarak geldiği bildirildi.

Kafkas ve Ortadoğu ülkelerinden Erzurum'a tedavi amaçlı gelen hasta sayısında her geçen yıl artış yaşanıyor. Kalp ameliyatları başta olmak üzere organ nakli ve diğer tedaviler için Azerbaycan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye, Kazakistan, Rusya, Türkmenistan ve Afganistan'dan geçen yıl bin 407 Erzurum'a geldi. Kış turizmi kapsamında Erzurum'a gelen Polonya ve Hollandalıların da sağlık turizminden faydalandırılması için çalışmalar başlatıldı.

Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, kurum yemekhanesinde sunulan hizmetler ve projeler hakkında basın toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Erdoğan, Erzurum'un Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın önemli sağlık merkezlerinden birisi haline geldiğini ifade etti. 2012 yılında başlatılan sağlık turizminde önemli bir konuma geldiklerini belirten Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri, "Sağlık hizmetlerinin sunumunda çok iyi bir noktaya geldik. Personel, teknolojik araç- gereç ve tecrübe noktasında deneyimli hekimlerimizin sayesinde değişik ülkelerden tedavi ve ameliyat olmak için çeşitli ülkelerden Erzurum'a sağlık turizmi kapsamında hasta gelmeye başladı. 2012 yılında Azerbaycan, Gürcistan'dan 120 hasta ilimize gelirken, ülke sayısı 10'a, hasta sayısı da geçen yıl bin 407'ye ulaştı. Bölge illerden ise yine geçen yıl şehrimize tedavi olmak için 120 bin hasta geldi." dedi.

AMATEM KURULACAK

Alkol ve madde bağımlılarının tedavisinin Erzurum'da gerçekleştirilmesi için Atatürk Üniversitesi bünyesinde AMATEM kurulması için çalışma başlattıklarını da belirten Prof. Dr. Erdoğan, "AMATEM'in olmaması Erzurum için ve bölge için ciddi eksiklik. Alkol ve madde bağımlı sayısı fazla. Bu bağımlıları şizofren hastaları ile aynı mekanda tedavi etmek sakıncalı ve zor. Bunun için Atatürk Üniversitesi ile birlikte şehrimize AMATEM kuracağız. Üniversite personel ve diğer konularda destek verecek." diye konuştu.

KAMPÜS HASTANESİ 2016'DA HİZMETE AÇILACAK

Yapımı yılan hikayesine dönüşen Şehir Kampüs Hastahanesi'nin gelecek yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacağının müjdesini de veren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri, "Kent Hastanesi kampüsü 2016 yılının eylül ayında hizmete açılacak. Hastahane projesi planlandığından da daha büyük yapılacak. Hastane inşaatı ile birlikte tefrişatını eş zamanlı yapacağız. Hastanenin fiziki inşaatının tamamlanmasıyla birlikte tefrişatı da bitmiş olacak. 200 bin metrekare alan üzerine planlanan hastanemizin projesinde değişiklik yapılarak 260 bin metre kare alana çıkartıldı." diye konuştu.

ACİL SERVİSLER GEREKSİZ YERE MEŞGUL EDİLİYOR

İl genelindeki hastanelerde geçen yıl içerisinde 3 milyon 424 bin hastaya poliklinik hizmeti verildiğini de hatırlatan Prof. Dr. Erdoğan, acil servislere başvuran hasta sayısının ise bir milyon olduğuna dikkat çekti. Acil servislere başvuran hastaların yüzde 40'ının rutin sağlık sorunları nedeniyle acili meşgul ettiğinin ve bunun da diğer acil vakalarının mağduriyetine neden olduğuna işaret eden Erdoğan, "Acil servislere gereksiz başvuralar çok fazla. Acil servislere geçen yıl giden hastaların yüzde 40'ı basit baş ağrısı, karın ağrısı gibi poliklinik muayenesi gerektiren nedenlerle gitmiş. Bu oran çok fazla. Vatandaşlardan ricam, acil hastaların mağdur edilmemesi ve daha hızlı sağlık hizmeti sunulabilmesi için acil servise gereksiz yere gitmesinler. Doktor ve diğer sağlık çalışanlarını gereksiz yere meşgul etmesinler."