Halk Sağlığı Müdürü Dr.Ahmet YENER, Şairler Parkı'nda gerçekleştirilen yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada, fiziksel hareketsizliğin, dünyada ölüme neden risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını ve hareketsizlik yüzünden her yıl 3,2 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

Düzenli fiziksel aktivitelerin yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalık, diyabet, meme, kolon kanseri ve deprasyon riskini azalttığının altını çizen YENER, "Fiziksel aktivite yetersizliği en çok yüksek gelirli ülkelerde görülmektedir. Fakat bazı orta gelirli ülkelerde de özellikle kadınlar arasında çok yüksek seviyelerde görülmektedir. Fiziksel aktivite ile kroner kalp hastalığı, inme ve diyabet riskinin azaltılması arasında direkt bir ilşki vardır." demiştir.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında yapılan 'Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri" araştırması'na göre Türkiye genelinde kadınların yüzde 87'si, erkeklerin de yüzde 77'sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığının belirlendiğini, bu durumun da hareketsiz yaşam tarzının Türkiye'de ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmayan bireylerin, haftada 4-5 gün ve günde 30 dakika hafif veya orta düzeyde fiziksel aktivite yapan bireylere göre ölüm riskinin yüzde 20-30 arasında arttığının bildirildiğini ifade eden Dr.Ahmet YENER , bu kapsamda, "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Prorgamları" uygulamaları kapsamında, bu yılın 'Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı' ilan edildiğini belirtti.