Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Kerim Yeşildağ yaptığı açıklam da Evde Sağlık Hizmetleri Birimi'ne yeni bir araç daha kazandırdıklarını söyledi. Yeşildağ, mevcut araçların eskidiğini ve ekonomik ömrünü doldurduğunu, bundan dolayı yeni bir ambulansı Artvin Devlet Hastanesi Başhekimliği evde sağlık hizmetleri birimine tahsis edip, hizmete sunduklarını bildirdi.

Yeşildağ "Evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi için sağlık bakanlığına bağlı sağlık kurumları bünyesinde evde sağlık hizmetleri birimleri kurulmuştur. Evde Sağlık Hizmetleri birimimiz yatağa bağımlı ve evde bakım gereksinimi olan hastalara;Muayene, tetkik ve tahlil, tıbbi bakım, gerekli durumlarda konsültasyon, malzeme ve ilaç kullanım raporu düzenlenmesi, eğitim, minimal invazif işlemler, tıbbi cihaz temini, hizmetleri vermektedir. Hastaların ilk muayenesi evde sağlık hizmetleri birimlerimiz tarafından yapılmaktadır. Evde sağlık hizmeti verilen kişilerin mevcut durumları hariç yeni oluşan acil haller, evde sağlık hizmetleri biriminin görev alanına girmez. Bu durumlarda 112 il ambulans servisi ya da doğrudan sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvuru esastır. Yatağa bağımlı olmayan herhangi bir sağlık kuruluşuna gidebilecek durumda olan hastalar ise evde bakım hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Evde sağlık hizmetleri birimlerimiz randevuya dayalı olarak yürütülmektedir. Birimlerimiz hafta içi 08:00-16:00 saatleri arasında hizmet vermektedir." dedi.

Artvin ilinde evde sağlık hizmetleri veren 6 hastanede; 6 hizmet aracı, 1 uzman hekim, 6 pratisyen hekim, 13 yardımcı sağlık personeli ve 5 şoför ile vatandaşlara hizmet verildiğini anlatan Yeşildağ, "2012 yılında toplam ulaşılan hasta sayımız 676 iken bugün itibariyle, toplam ulaşılan hasta sayımız 1.284 e ulaşmıştır. Toplam ulaşılan hasta sayısı bakımından bakanlığımızın bize koyduğu 2015 yılı hedef sayımızın şimdiden üzerine çıkmış bulunmaktayız" diye konuştu.

Uzman Doktor Sibel Şahin da, evde bakım kapsamında evde tedaviye ihtiyacı olan hastaların tedavi ve pansumanlarının yapıldığını, eğer hastanın durumu evde bakmaya uygun değilse hastaneye nakledildiğini belirtti. Şahin "Artvin merkezde 103 evde bakım hizmeti alan vatandaşımız var." şeklinde konuştu.