Fatmanur Yüksel: Kurban Bayramı ve Beslenme konulu yazısı

Haber46 Köşe Yazarı Fatmanur Yüksel, ilk köşe yazısını okuyucularına sundu.

SAĞLIK 30.07.2020, 12:34
Fatmanur Yüksel: Kurban Bayramı ve Beslenme konulu yazısı
banner257

Diyetisyen Fatmanur Yüksel, bundan sonra her hafta köşe yazılarını Haber46 aracılığı ile okuyucularına sunacak. 

Ailelerin bir araya geldiği, geniş sofraların kurulduğu Kurban bayramında; artan kırmızı et tüketimi ile kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları, hipertansiyon hastaları risk altına giriyor. Et tüketiminin yanı sıra tatlı tüketimine de kronik hastalıkları olan ve yüksek risk grubunda olan bireylerin (çocuklar ve yaşlılar) dikkat etmesi gerekiyor. Alınması gereken önlemler herkes için geçerli olup, sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmesi gerekir.

DİNLENME SÜRESİ

Kültürümüzde her ne kadar kesim yapılırken mangal yakmak olsa da etin lezzetli, yumuşak ve sağlıklı olması için 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekir.

TÜKETİM MİKTARI

Kırmızı etin doymuş yağ içeriği ve kolesterol içeriğinin yüksek olmasından dolayı tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Özellikle kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar et tüketiminde ayrıca dikkatli olmalıdır. Herhangi bir sağlık problemi olmaması et tüketiminin bol miktarda olacağı anlamına gelemez.

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Etleri pişirmede kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirme gibi yöntemleri tercih etmek gerekir. Izgara ile pişirilen etlerin ateş ile arasındaki uzaklığın eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanması gerekir.

MUHAFAZA EDİLMESİ

Etler, birer porsiyonluk küçük parçalara ayrılıp, buzdolabı poşetlerine sarılarak -2 derece buzlukta 1-2 hafta, -18 derece altında derin dondurucularda da çok daha uzun süre saklanabilir.

Dondurucudan çıkarılan etlerin oda ısısında bekletilerek değil, buzdolabında çözdürülmesi gerekir. Çözdürülen etlerin hemen tüketilmesi, bir daha dondurulmaması gerekir.

Beslenmenize bayramlarda da dikkat ederek sağlığınızı her zaman korumanızı öneririm. İyi bayramlar dilerim.

Yorumlar (7)
Nihal Başaran 10 ay önce
Fatmanur hocam sayesinde 30 kilogram kadar verdim bilgisiyle biz maraş halkını aydınlatacağı için çok şanslıyız
Asil Maraşlı 10 ay önce
Valla Fatmanur hanım ağzınıza sağlıkta ben yemeden duramam etleri lopur lopur götürücem
İnsanoğlu 10 ay önce
Yiyin anca yersiniz zaten Maraşlılar
Sümeyye Tahıldak 10 ay önce
Hanimefendi dunyanin en fazla icki ve kirmizi et tuketen milleti fransizlar en uzun omurlu olanlarda onlar.
Memik 10 ay önce
Cahil cahil konuşmayı terge
Murat ENGİZEK k.maraş onikişubat 10 ay önce
Hayırlı olsun kardeşim rabbime emanet ol inşAllah
Zeki 10 ay önce
Millet ne bulsa onu yiyor sanki herkes sen gibi zenginde seçim yapsın
banner255
27°
parçalı az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Hayrettin Güngör'ü başarılı buluyor musunuz?
Hayrettin Güngör'ü başarılı buluyor musunuz?
Namaz Vakti 17 Mayıs 2021
İmsak 03:36
Güneş 05:14
Öğle 12:34
İkindi 16:24
Akşam 19:43
Yatsı 21:14