KAHRAMANMARAŞ’IN AHİR DAĞINDAN GELEN ŞİFA: SALEP

Ahir Dağı’nın topraklarında yeşeren yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen; kışın içimizi ısıtan, keyifle tüketilen salebin sağlık üzerinde de oldukça olumlu etkileri vardır.

Nasıl hazırlanır?

Salep bitkisinin toprak altındaki yumrularının toplandıktan sonra süt ile kaynatılıp gölgede kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir. Daha sonra isteğe göre tarçınla harmanlanır. Sütle birlikte kazanlarda uzun süre kaynatılır ve hazır hale getirilir.

Faydaları ise;

Bağırsakların çalışma potansiyellerini arttırarak başta kabızlık olmak üzere bir çok sindirim sistemi sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.

Öksürük ve bronşit tedavilerinde kullanılarak üst solunum yollarını rahatlatır.

Vücut ısısını arttırır.

Soğuk algınlığına karşı vücut direncini arttırır.

İçeriğindeki yüksek A ve C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.

Süt ile birleşince protein ve kalsiyum kaynağı haline gelir.

Hazımsızlık problemi üzerinde olumlu etkileri vardır.

Bir bardak salep yaklaşık 200-220 kaloridir ara öğünlerde tercih edilebilir.

En iyi yoldaşı olan tarçın ile birlikte tüketildiğinde kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve daha uzun süre tokluk sağlar.

Şeker içeriğinden dolayı kontrollü tüketmekte fayda var.