Gebeliklerin en az yüzde 15’inde düşük meydana geldiğini belirten Op.Dr. Evrim Aksoy, düşük tehlikesine dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.

Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, “ Anne yaşı ile değişiklik göstermekle birlikte 45 yaşından büyük kadınlarda bu oran %50’den fazla, 20 yaşın altındaki kadınlarda ise yüzde 12 civarında bildirilmektedir. Daha önceden düşük yapmış kadınlarda risk artmaktadır. 3 ve daha fazla sayıda düşük yapan kadınlarda tekrar düşük yapma riski yüzde 50’lere ulaşmaktadır. İlk üç ayda görülen düşüklerin yüzde 60’ında kromozom anormallikleri bulunmaktadır. Gebeliğin ilk yarısında vaginal kanamalar geleneksel olarak düşük tehdidi olarak kabul edilir” dedi.

Gebeliğin erken aylarında lekelenme ya da kanamanın oldukça sık görüldüğünü ifade eden Dr. Aksoy, “Bu oran yaklaşık yüzde 25’dir. Parlak kırmızıdan kahverengi lekelenmeye kadar giden farklı türde kanamalar görülebilir. Kanama ya da lekelenmeye alt bel ağrıları ve rahim kasılmaları eşlik edebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında muhakkak ultrasonografik muayene yapılmalı, kanamanın nedeni ortaya konulmalıdır. Düşük tehdidi durumunda gebeye yatak istirahati, bol su içmesi ve cinsel ilişkiden kaçınması tavsiye edilir. Progesteron içeren haplar destek olarak verilebilir. Tüm bunlara rağmen bilimsel veriler düşüğü önlemenin kesin bir çaresinin bulunmadığını göstermektedir. Bu nedenle hekim takibinde kalmak ve düzenli ultrasonografik inceleme en doğru yaklaşım şeklidir. Sağlıklı bebeklere kavuşmanız dileğiyle” açıklamalarında bulundu.