Sivas’ta yaşayan bir kişi, geçmeyen karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede pankreas kanseri olduğunu öğrendi. Ameliyat olmak için Sivas’tan Antalya’ya gelen 37 yaşındaki Burhan Karakoç, sağlığına kavuşarak memleketine döndü.
Defalarca doktora gittikten sonra pek çok tedavi yöntemi uygulanan Karakoç, şikayetleri geçmeyince yapılan tetkikler sonunda pankreas kanseri olduğunu öğrendi. Memorial Antalya Hastanesi’ne başvuran ve Memorial Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Karakoç, "Benim için hayat şimdi yeniden başladı" dedi.
"AMALİYAT SONRASI PATOLOJİ SONUÇLARIM ÇOK İYİ ÇIKTI"
Kısa sürede iş ve sosyal yaşamına geri dönen Karakoç, "Pankreas kanserinin yüz güldürücü bir kanser türü olmadığını fakat erken evrede fark edilen kanserlerde başarı şansının çok yüksek olduğunu biliyordum. Tümör olduğu haberini aldığım zaman tabi ki korktum. Bu yüzden tümörden tamamen kurtulmak için en doğru yeri aradım. Ameliyatımı en güvenilir yerde yaptırmak istedim. Ameliyat sonrasında patoloji sonuçlarım da çok iyi çıktı. Burayı tercih ettiğim için mutluyum" diye konuştu.
"PANKREAS KANSERİNDE ERKEN TANI DİĞER KANSER TÜRLERİNE GÖRE DAHA DA ÖNEMLİDİR"”
Prof. Dr. Alihan Gürkan ise pankreas tümörleri ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Bez, yerleşim olarak gizli bir bölgede kaldığından çok erken tanı konulamamaktadır. Belirti vermeye başladığında hastalık ilerlemiş olabilmektedir. Bir kanser etrafa yayılmadan çıkarılabilecek kadar pankreasın içindeyse, 5 yıllık tahmin edilen yaşam süreleri artabilmektedir. Dolayısıyla pankreas kanserinde erken tanı diğer kanser türlerine göre daha da önemlidir. Pankreas başı, 12 parmak bağırsağı ve safra yollarının bu bölgeye yakın bölümlerinin komple alındığı yöntemin adı Whipple operasyonudur. Burhan Bey için de en büyük şansımız, hastalık ilerlemiş evrede değildi ve yayılım olmadan Whipple ameliyatı ile tümörü pankreastan başarıyla temizledik."
"BU MERKEZDE OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR"
Antalya’nın bir pankreas merkezi olarak bilinmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Gürkan, "Ameliyat şansını kaybetmiş olan hastaların bile, kemoterapi, radyoterapi ve diğer bir takım özel tedavilerle tümörlerin küçültülüp ameliyata uygun hale getirilmesinin bu merkezde olması çok önemlidir. Özellikle Whipple ameliyatlarında cerrahi kadar, anestezi, yoğun bakım, kat bakımı gibi tedavi işlemlerinin yeri büyüktür. Biz de özellikle yoğun bakım ve anestezi açısından çok güçlü bir hastaneyiz ve bunun başarımızda etkileri fazladır" dedi.