Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, gereksiz antibiyotik kullanımının hastalıklara yol açtığını belirtti. 
Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de antibiyotik kullanımının fazla ve kontrolsüz olduğunu söyledi. 

Antibiyotiklerin yanlış kullanılması nedeniyle hastalıkla mücadelede zorlanıldığını ifade eden Kara, gereksiz antibiyotik kullanımının ilerleyen dönemlerde çok daha büyük hastalıklara neden olduğunu vurguladı. 

"Yanlış antibiyotik kullanımı daha çok alerjik, ishal, obezite ve bağırsak gibi hastalıklarına neden oluyor." diyen Kara, şöyle devam etti: 

"Özellikle çocuklarda antibiyotik kullanımına daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Çocuklarda antibiyotik kullanırken iki şeye çok dikkat etmeliyiz. Birincisi gerçekten enfeksiyon antibiyotikle tedavi edilebiliyor mu? İkincisi ise antibiyotikle tedavi ediliyorsa da uygun olanı ve gereken dozda kullanılmasına özen göstermeliyiz. Bazen 'güçlü antibiyotik iyisidir' diye düşünüyoruz ama gereğinden güçlü antibiyotik kullandığımızda bizim için avantajlı olan mikro organizmaları öldürüyoruz." 

Çocukların vücutlarının savunma mekanizmalarının genelde bir yaşına kadar annesinden geçen hücrelerle oluştuğunu anlatan Kara, bu dönemden sonra özellikle anne sütünün mikroplara karşı korunma yöntemlerinin başında geldiğini belirtti.