KSÜ Senem Ayşe Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Güneşaçar yaptı. Prof. Dr. Güneşaçar konferansın verimli geçmesi temennisinde bulunarak katılımcıları selamladı.
Açılış konuşmasının ardından TÜBA Üyesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin “Gıda Katkı Maddeleri Sağlığınız İçin Tehdit Midir?” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi.
Gıda katkı maddelerinin; tat, besin değeri, koku gibi özelliklerin korunması, Raf ömrünün uzatılması gibi faydalarının olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Gültekin, mevzuata uygun olarak kullanılan gıda katkı maddelerinin risk oluşturmayacağını söyledi. Bazı gıda maddelerinin ise yoğun kullanımında ise kanser riskini tetikleyeceğini ifade eden Prof. Dr. Fatih Gültekin, özellikle et ve et ürünlerinde kullanılan gıda katkı maddelerinden olan nitrik ve nitratları bu duruma örnek gösterdi.
Gıda katkı maddelerinin yaygın kullanımının kanser, alerji, obezite gibi rahatsızlıklara neden olabileceğinin altını çizen Gültekin, gıda boyası katkısı içeren gıdaların tüketilmesinin çocuklarda hiperaktivite ve davranış bozukluklarına yol açtığını vurguladı.
Prof. Dr. Fatih Gültekin gıda katkı maddelerinden gelebilecek zararlı etkileri en aza indirmek için bireylerin genel eğilimlerini belirleyerek gıda seçimi yapmalarının gerekliliğini ifade ederken, tartışmalı gıda katkı maddeleri içeren ürünlerden uzak durulması önerisinde bulundu.
Konferans soru-cevap bölümüyle devam ederken, program sonunda KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Güneşaçar tarafından, Prof. Dr. Fatih Gültekin’e günün anısına Kahramanmaraş’a özgü ceviz oyma sandık hediye edildi.