Görenler korktu, uzmanlar uyardı 

Kahramanmaraş’a Afrika ve yakın ülkelerde bulanan çöllerden geldiği tahmin edilen toz bulutu hakim oldu. Zaman zaman görüş mesafesini düşüren toz bulutu nedeniyle uzmanlar dışarıya çıkacak özellikle astım hastalarının maske takması konusunda uyarıda bulundu.

Haber 46 ekibinin görüntülediği toz bulutunun şehir merkezi başta olmak üzere tüm şehirde etkisinin olduğu gözlemlendi. Zaman zaman görüş mesafesine olumsuz yansıyan toz bulutunun, bir gün daha şehri etkisi altına alacağı bildirildi. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgilere göre, Suriye ve Güney Afrika üzerinden gelen toz bulutu, Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller başta olmak üzere Kahramanmaraş'ta da etkili oldu. Gece saatlerinde gelen toz bulutları, sabahın ilk saatleriyle birlikte şehrin üzerini kapladı.
Meteoroloji yetkilileri, rüzgar ve yağış olmaması nedeniyle toz bulutun yarın sabaha kadar Kahramanmaraş'ın üzerinde kalmasını beklediklerini kaydetti. Öte yandan, uzmanlar ise başta astım hastaları olmak üzere çocuklar ve hataların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. 


TOZ BULUTU NEDİR?  
Suriye ve Arabistan çöllerinden rüzgârlar vasıtasıyla her yıl 20 milyon ton toz taşınımının gerçekleştiğini ortaya çıkarmıştır. Rüzgârlar vasıtasıyla çöllerden kalkarak atmosfere karışan boyutları zerre büyüklüğündeki ince toz partikülleri atmosferik taşınım ile çok uzak bölgelere kadar taşınmaktadır. Aynı zamanda çökeldiği ortamlarda insanlar ve diğer canlılar  üzerinde çeşitli etkiler bırakmaktadır. Bütün bunlar çöllerin önemsiz kum yığınlarından ibaret alanlar olmadığını doğal sistemler içerisinde önemli olumlu veya olumsuz işlevler gördüğünü ortaya koymaktadır. Çöl tozları, hanımlarının kabusu olduğu gibi insanların migren, astım gibi bazı rahatsızlıklarını tetiklerken solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.  Bunun yanında ulaşım, turizm gibi ekonomik faaliyetlerin aksamasına günlük hayatın zorlaşmasına ve soluduğumuz havanın kalitesinin düşmesine de neden olmaktadır. Bitkiler üzerine kuru veya yağışlarla yaş olarak çökelen çöl tozları içerisinde barındırdığı demir, alüminyum gibi minerallerle bitkilerin gelişimini hızlandırdığı kültür bitkilerinin verimini artırdığı gibi bitkilerin yaprak yüzeylerini kaplayarak, gözenekleri tıkayarak fotosentez ve solunum yapmalarını da engelleyebilmektedir. Bu yönüyle çöl tozları bitkiler üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler bırakabilmektedir. 
RAHATSIZLIĞI OLANLAR DİKKAT 
Kahramanmaraş'ta sağlık birimlerinden gelen açıklamaya göre; Solunum rahatsızlığı, KOAH ve nefes alma verme problemi rahatsızlığı olan vatandaşların önlem almadan dışarıya çıkmalarının büyük bir tehlike arz ettiğini bildirdi.