Yaşadığı obezite hastalığı sebebiyle 190 kiloya kadar çıkan Kenan Karaduman, ameliyatla 80 kiloya gerileyerek tekrar hayata bağlandı.
Bursa’da ameliyatla eski yaşantılarına dönen obezite hastaları özel bir hastanenin etkinliği ile bir araya geldi. Yaşadıkları kötü tecrübeleri bir birlerine anlatarak destek bulan yaklaşık 20 hasta, doktorların verdiği tavsiyelerle yeni yaşantılarına ışık tuttu.
Etkinliğe katılanlardan Kenan Karaduman, sağlık sorunları sebebiyle 190 kilodayken ameliyat olmaya karar verdiğini söyledi. Gittiği bütün hastanelerden fazla kilosundan dolayı geri dönen 32 yaşındaki Karaduman, 14 kilo verdikten sonra ise ameliyat olmayı başardı. Yaşadığı sıkıntılı günleri hatırlamak istemediğini belirten Karaduman, “Eskiden hayata küsmüştüm. 190 kilodaydım. Şuan 80 kiloya kadar indim. Tam bir oldu. Artık hayattan zevk alıyorum. Çok güzel bir süreç yaşadım. Artık 10 numara bir hayatım var. Hiçbir sağlık sorunu da yaşamadım. Daha çok sağlığım düzeldi. Artık beslenmeme dikkat ediyor ve açta kalmıyorum. Hiç hamur içi yemiyorum” diye konuştu.
Kenan Karaduman’ın operasyonunda bulunan Opr. Dr. Ersun Topal, “Karaduman bize geldiğinde süper obezite üst sınıf düzeydeydi. Ama kilosu çok yüksek olduğu için ameliyat edilemiyordu. Bir ay boyunca ilk olarak diyete aldık. Risklerini azaltmak için tam 14 kilo verip ameliyata öyle girdi. Gayet de başarılı bir ameliyat geçirdi” diye konuştu.
Her obezitenin ameliyatlık olmadığını belirten “Bizim için en önemli sınır, morbit obezite düzeyinden itibaren başlıyor. Keşke morbit obezite kelimesini bizler Türkçe kullanabilseydik. Çünkü morbit obezite, ölümcül obezite demektir. Morbit denince insanlar daha basit bir şeymiş gibi algılıyorlar. Ölümcül obeziteye yakalanan kişiler, maalesef hayat süreleri normal sağlıklı bireylerden çok daha düşüktür. Görülmüş uygulanmış ki, vücut kitle endeksi 40’ın üzerindeki bireylerin diyet ve egzersizle normal kilolarına düşmeleri imkansızdır” diye konuştu.