SGK Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde (SUT) yaptığı değişiklikle özel hastane doktorlarına hasta kotası getirdi. Kotayı geçen hastanenin masraflarının SGK tarafından karşılanmayacak. Yine ilave ücretlerle ilgili de değişiklikler yapıldı. Buna göre, ayakta tedavisi yapılabilen hastalardan üniversite hastanelerinde hiçbir şekilde ilave ücret alınamayacak.

SGK'nın özel hastanelere getirdiği bu uygulama acil ve poliklinik hizmetlerine dahil olmadığı bildirildi. Bu kapsamda sözleşmeli olarak çalışan doktorların bakacağı hasta sayısının 60'ı geçmeyeceği kaydedildi. Göz hastalıkları içinse hasta sayısı 40 olarak belirlendi. Hasta sayılarının bu rakamı geçmesi halinde ise hastane masraflarının kurum tarafından karşılanmayacağına dikkat çekildi.

Uğur Göz Hastanesi Başhekimi konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini söyledi. "Bu uygulamanın bazı meslek ahlakına uymayan klinikleri cezalandırmak amacıyla yapıldığını" söyleyen Uğur Toka "uygulamanın işini gereği gibi yapan klinikleri de sıkıntıya sokacağını" söyledi.

Opr. Dr. Uğur Toka şunları söyledi:

"Bu uygulama bazı usulsüzlükleri hoyratça çözen ama işini iyi yapan klinikleri de cezalandıran bir uygulama. SGK işini yapan ve yapmayanı ayıran bir mekanizma kurması lazım. Bazı kliniklerde özellikle katarakt ameliyatları konusunda ciddi sıkıntılar var. Örneğin bizim hastanemizde her 1000 hastadan 25-30'u katarakt ameliyatı olurken bu bazı kliniklerde 100'den fazla olabiliyor. Bu ciddi bir suistimal olduğu anlamına geliyor. Ancak SGK'nın inkar edilemeyecek bu suistimalleri önlemek için tüm göz kliniklerini cezalandırmak yerine sadece suistimal yapan kliniklerin peşine düşmesi daha sağlıklı bir uygulamadır. Sosyal Güvenlik Kurumu işini yapan ve yapmayanı ayırt edecek daha adil bir denetim mekanizmasını çalıştırmasını istiyoruz ve açıkçası bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor"