Yaz geliyor ve insanlar fazla kilolarından yavaş yavaş kurtulmak istiyor. Peki, yaza zayıf girmenin ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yolları nelerdir?
Diyetisyen Merve Yılmaz Savur, bu noktada yapılacak en önemli şeyin kilo vermek için sabırsız ve hırslı olmaktan kaçınıp, küçük adımlarla hedefe yürümek olduğunu söyledi. İnsanların kendilerine gerçekçi olmayan hedefler koymasının kısa sürede motivasyon kaybı yaşamalarına sebep olduğunu belirten Savur, “Zayıflamaya en kolayından başlamaya, yani beslenmenizdeki küçük değişikliklerle günlük aldığınız kalori miktarını 100 kalori azaltarak zayıflamaya başlayabilirsiniz” dedi.
Diyetisyen Savur, kendi hazırladığı ve ‘Sihirli liste’ adını verdiği yöntemle günde 100 kalori azaltarak zayıflamanın mümkün olduğunu belirtti. “İlk yapmamız gereken şey gün içinde neler tükettiğinizin farkına varmak” diyen Savur, “Bunun için zayıflama kararı vermiş kişiler kendilerine bir liste çıkarabilir ve tüm öğünlerini not alabilirler. Bu sayede neler yediğinin farkına vararak, kendilerini kontrol etmeye başlayacak ve istemsiz bir kalori kısıtlamasının kendiliğinden geldiğini görecekler. Bu noktada bizimde zayıflamak isteyenlere hazırladığımız bir sihirli listemiz var. Bu listede günde 100 kalori azaltarak fazla kilolardan nasıl kurtulacağız ve nelere dikkat edeceğiz görecekler. Bizim 100 kalori azaltılmış kahvaltı listemizde bir adet tam tahıllı simit, bir adet kutu krem peynir 350 kalori ederken, bir veya iki adet tam tahıllı simit, üç yemek kaşığı baharatlı lor peyniri ile iki adet kuru kayısı 250 kalori yapar. Bu liste ile günlük kahvaltılarımızda 100 kalori eksiltmiş oluruz” şeklinde konuştu.
ÇOK SEVDİĞİMİZ SALATA SOSLARINA DİKKAT
Diyet yaparken en çok tercih edilen sağlıklı ve düşük kalorili salatalara eklenen soslar bir anda kalori miktarını 3-4 kat arttırabileceğini hatırlatan Savur, “Diyetinize uygun sağlıklı bir tercih yaptığınızı düşünürken, fark etmeden kendinizi neredeyse bir ana yemekten daha kalorili salatalar yerken bulabilirsiniz. İşte farklı kalori aralıklarında salata soslarından bazı örnekler, İki yemek kaşığı sezar sos, İtalyan sos, parmesan, zeytinyağı 150 kalori ve üzerinde iken, 2 yemek kaşığı balzamik sirke, barbekü sos, nar ekşisi, pesto sos yaklaşık 50 kalori, İki yemek kaşığı tabasco sos, salsa sos, teriyaki sos, ketçap, hardal, soya sos ise yaklaşık 20 kalori içeriyor” ifadelerini kullandı.
YEMEK MASASINDA İÇECEKLER EL ALIŞKANLIĞI HALİNE GELİYOR
İçeceklerin zaman zaman yemeklerin bir parçası olduğunu vurgulayan Savur, “İçecekler zaman zamanda el alışkanlığı haline gelebiliyor. İçecek seçimlerinizde yapacağınız küçük değişiklikler kilo verme sürecinizi hızlandırabilir. Buna göre; bir büyük boy yağlı sütten macciato ve latte yaklaşık 250 kalori ederken, bir büyük boy yarım yağlı sütten cappucino yaklaşık 150 kalori, 250 cc kola 110 kaloriye eşitken, bir bardak light kola 2 kalori yapar” ifadelerini kullandı.