Clostridium botulinum adı verilen bakteri türünden elde edilmiş tıbbi proteine botoks adı verildiğini belirten Estetik Hekimi Dr. Arzu Atalan, hamilelere botoks yaptırmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Dermaklinik Estetik ve Güzellik Merkezinden Medikal Estetik Hekimi Dr.Arzu Atalan, "Önceleri göz hastalıklarının tedavilerinde kullanılan bu protein, kırışıklıkları gidermek için uzun zamandır güvenli biçimde kullanılmaktadır. Kırışıklıları giderme için cerrahi olmayan, kozmetik olarak kabul edilen bir yöntemdir" dedi.
Botoksun genellikle yüzde, özellikle kaş aralarında oluşan kırışıklıklarda, boyun, göz çevresinde görülen orta ve derin kırışıklıklarda uygulanmakta olduğunu kaydeden Atalan, "Bayanların uygulamayı tercih etmesinin nedenlerinden biri de kaşların kaldırılması içindir. Uygulamanın ardından 72 saat içinde görsel açıdan kendini gösterir. Bir iki hafta içinde etkisini tam olarak göstermektedir. Botoks maddesi terleme ile atılmaktadır. Terlemelerde azar azar kaybolan madde, ortalama olarak 8 aylık bir süreçte yok olmaktadır. Yüz bölgesinde uygulama ortalama 15 dakika sürerken etkisi 6 ay boyunca sürmektedir" ifadelerini kullandı.
Botoks kimlere yapılmaz?
Atalan, "Tedavi görenlerin bir kısmında da biraz süren baş ağrısı görülmektedir ama ilginç olan kısmı migren ve baş ağrısı tedavilerinde botoks kullanılmaktadır. Tecrübesiz uygulamalar sonucunda göz kapağı sarkması gibi sorunlar görülebilir. Genel olarak herkese uygulanabilir ama hamile olanlar ve kas hastalıkları olanlar botoks işlemi yaptırmamalıdır" şeklinde konuştu.