Hangisi yoga duruşlarından biri değildir?

A. Balık duruşu
B. Kedi duruşu
C. Çekirge duruşu
D. Sinek duruşu

Doğru Cevap: Sinek Duruşu

Yoga Duruşları

YOGA DURUŞLARI FOTO GALERİ


Yoga sistemin genel adı içinde kullandığımız araç yani duruşların hepsine ise Asana adını vermekteyiz. Bedenle yaptığımız hareketler kaslarımız, kemiklerimiz, eklem ve tendonlarımız üzerinde etkili olduğu gibi, zihinsel ve ruhsal açıdan da beslenmemizi sağlar. Asanalar sayesinde iç organlarımız, kas ve sinir sistemimiz daha sağlıklı hale gelir. Asanalar çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Bu sınıflamalardan biri hareketli asanalar ve sabit asanalardır.

Hareketli asanalar bedene esneklik kazandırır, kasları güçlendirir, akciğer kullanma kapasitesini artırır, sindirim sisteminin çalışmasını sağlar ve salgı bezlerinin işlevselliğini artırır. Yogaya yeni başlayanlar için önerilir. Hareketli asanalara en iyi örnek Suryanamaskar A ve B yani Güneşe selam A ve B’dir. Güneşe selamları size bir sonraki yazımda detaylıca anlatacağım. Size Temel yoga asanalarını anlatarak başlayacağım.

Güneşe selamla başlanan her yoga seansına sonra sabit asanalarla devam edilir. Sabit asanalarda harekete girilir ve burada bazı ekollerde beş uzun nefes olmak üzere nefesler alınıp verilerek bir süre harekette kalınır. Bu duruşlar genelde dönme yani twistler ve sıkıştırma şeklinde olduğu için iç organlara, salgı bezlerine masaj etkisi yaparak toksinlerden arınmamızı sağlarlar. Uzun süre hareketsiz bu posizsyonda kalmak, aynı zamanda zihnimizi de sakinleştirir ve bizi meditasyona hazırlar.

Asanaları uygulamaya başlamadan önce bazı hazırlıklar gerekir. Bunlar asana uygulayacak kişinin ve uygulanacak yerin hazırlanması ile ilgilidir. Nefesimize konstantre olmalı, derin karın nefeslerini burnumuzdan alıp, burnumuzdan vermeliyiz. Şimdi ilk asanamıza geldi sıra. Sukhasana; temel meditasyon asanalarından biri olan sukhasananın kelime anlamı hoş duruş, mutlu veya mutluluk veren pozdur. Gerçektende yoga kelimesini googledan arasanız bu asana ile verilmiş pek çok poz göreceksiniz. Yoganın simgelerinden biri gibidir, sukhasana pozunda oturmuş bir yogi.

Sukhasana için bacaklarınız hafifçe aralık ve elleriniz geride destekler vaziyette başınızı bir yana doğru eğerek, yerde rahat oturuş pozu olan sithila dandasanada oturun. Daha sonra bedeninizi dik duruma getirin ve bacaklarınızı bağdaş kuracak şekilde toplayın. Bacaklarınızın tam açık olmaması durumunda poponuzun altına yoga mati, büyükçe bir rulo havluyu yerleştirerek dizlerinizi yere yaklaştırın. Önce sağ bacak önde ve sol bacak üstte olacak şekilde bağdaş kurarak outrun pozisyon içinde ise, bacaklarınızı öne alın ve tam tersini yapın, sol bacak önde sağ bacak üstte duracak şekilde bağdaşta yani lotus pozisyonunda oturun. Temel meditasyon pozlarında olan bu asanada süre kısıtlaması yoktur istediğiniz sürede uygulamaya devam edebilirsiniz.

Mudralar : Bu asana uygulanışı sırasında ellerinizi dizlerinizin üzerinde tutabileceğiniz ya da avuçlar yukarı doğru açık olarak dizleriniz üzerine koyabileceğiniz gibi, mudralar da uygulayabilirsiniz Mudra yoga felsefesinde enerji kanallarını dengelemek için kullanılan parmak pozisyonları olarak özetlenebilir. Ancak mudralar hangi parmağın tutulduğuna göre eril- dişil enerjiyi, gezegenini sağlık sorununu veya zihinsel tıkanıklığı gidermek için kullandığımız çok detaylı bir sistemdir aslında. Örneğin mudra yüzük parmağı tırnağının başparmağın birinci boğumu altına koyulmasıyla yapılan sevgi mudrasıdır. Kalp çakrasını aktive eder, sevgi kanallarını açar Bu mudrayı işaret parmağınız ile yaparsanız sağlık mudrası olur. Şifa için, enerji kanallarının açılmasına yardımcı olur.

Yogayla ilgili daha detaylı yazılarımı gelecek günlerde sitemde bulacaksınız

Sevgiyle Işıkla

Ayşe Tolga İyi Yaşam