Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, son yıllarda havuz sayısında artış olduğunu, sıcak havayla birlikte yoğun şekilde kullanılan bu alanlarda hijyene önem verilmediği takdirde sağlık açısından risk oluşturduğunu belirtti. Havuza girmek isteyen insanların gittiği mekanda dikkat etmesi gereken bazı hususların olduğunu vurgulayan Çan, "Öncelikle havuza giren kişilerin terlik kullanıp kullanmadığına dikkat etmek gerekiyor. Zira terlik kullanımı yoksa havuz çevresinden ya da dışarıdan pek çok bakteri o kişilerle birlikte havuza taşınıyor. Çıplak ayakla gezerek daha sonra havuza giren kişiler diğer insanların sağlığı açısından tehlike oluşturabiliyor. Oysa terlik kullanıldığında bu risk ortadan kalkıyor" diye konuştu.

MANTAR VE GÖZ ENFEKSİYONLARI BAŞTA GELİYOR

Havuzlarda görülen hastalıkların başında mantar ve göz enfeksiyonları geldiğine dikkati çeken Çan, şöyle devam etti: "Havuz işletenlerin belirlenen kurallara uyması çok önemli. Temizlik havuzu kullananların sağlığı açısından çok önemli. Cilt enfeksiyonu olan ya da bağırsakları bozuk kişilerin diğer insanların sağlığını koruması için havuza gitmemesi gerekir. Önemli olan bireysel olarak diğer insanları korumak için kurallara uymamız. Bunun dışında havuzlarda kendimizi koruyabilecek çok fazla seçenek yok. Çünkü gözlük kullansanız dahi göz enfeksiyonu geçirebilirsiniz ve çok bulaşıcıdır. İdrar enfeksiyonu da gözün ardından en sık görülen enfeksiyondur."

TERCİHİNİZ DENİZDEN YANA OLSUN

Çan, denizin havuza göre sağlık açısından daha avantajlı göründüğüne işaret ederek, "Deniz, tuzlu olması nedeniyle pek çok mikroorganizmayı barındırmıyor ve insan sağlığını tehdit etmiyor ancak burada diğer bir sorun gireceğiniz denizin ne kadar temiz olduğudur. Çünkü denizi kendi haline bırakmadık, atıklarımızı attık. Dolayısıyla havuz ya da deniz arasında tercih yapamayanlara tavsiyem denizi kullanmalıdırlar ama tabi ki kirlenmemiş olması kaydıyla" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber7