Türkiye'de kan oluşturan kök hücre nakli tedavisi gereken hastalar için bir 'kemik iliği bankası' oluşturulması ve bu bankaya gönüllü bağışçı adayı bulunması amacını taşıyan Türkök Projesi kapsamında Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) seminerler verildi.

AOSB Başkanlığı'nın yöneticileri ve personeli ile bölgede bulunan ÇÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin de katıldığı seminerlerde, gönüllü kök hücre bağışçılığı anlatıldı. Gönüllü kök hücre bağışçı yetkilisi Özge Er, üç oturumda gerçekleştirilen seminerlerde, Türkök Projesi, kök hücre bağışçısı olmanın önemi ve kök hücre toplama yöntemleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

900 HASTA KEMİK İLİĞİ BEKLİYOR

Özge Er, seminerlerinde herkesi bağışçı olmaya davet etti. Türkiye'de 500'ü çocuk olmak üzere 900 hastanın kemik iliği beklediğine dikkat çeken Özge Er, ''18-50 yaşlarında, bilgilendirilmiş, Hepatit B, Hepatit C ve sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kanser veya HIV ( AIDS ) tanısı almamış bireyler bağışçı olabilir ve ileride bir hayat kurtarabilir.'' dedi.

UYUMLU HASTA BEKLENİYOR

Kök hücre ve hücre toplama yöntemleri hakkında bilinmeyenlere açıklık getiren Er, şunları dile getirdi: "Bağışçı olmayı kabul ettiğiniz takdirde, 3 tüp, 10-20 ml kan örneğiniz alınır. Alınan örnekler, belirli testlerden geçirilebilmek adına Türk Kızılayı'nın laboratuarlarına gönderilir. Sonuçlar, bulaşıcı hastalıklar bakımından negatif çıkması durumunda Türkök Doku Tiplendirme Laboratuvarı'na, ardından Türkök Kemik İliği Veri Bankası'na gönderilir. Burada yurtiçinde ve yurtdışında dokunuzla uyum sağlayacak bir hastanın bulunması için beklemeye alınır. Uyumlu bir dokuya rastlanması halinde Periferik kök hücre toplama yöntemine başvurulur."

BAĞIŞÇI, İŞ KAYBINA UĞRAMAZ

Periferik kök hücre toplama yönteminin en sık tercih edilen yöntem olduğunu belirten Özge Er, bağışçının bu işlem sonun iş gücü kaybına uğramadığına ve günlük yaşantısına devam ettiğine vurgu yaptı. Özge Er, periferik yöntemi şöyle anlattı: "Ortalama 5 gün süreyle, kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin kana geçmesini sağlamak için bağışçıya koldan bir aşı yapılır. Aşılamanın 4. günü sabahında, kök hücre düzeyine bakılmak amacıyla kan tetkikleri yapılır. Kök hücre toplama işlemi, uygunluk göstermesi takdirde kol, aksi durumda boyun damarlarına takılan aferez cihazıyla yapılır. Toplanan hücrelerin miktarı verici ve alıcının özelliklerine göre hesaplanır ve toplama süresince alınan örneklerde yapılan kök hücre sayımları yeterli miktara ulaştığında işlem sonlandırılır."

Seminer sonunda, AOSB Bölge Müdürü Mustafa Keskin, İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü Ayhan Uçak, AOSB personeli ve meslek yüksek okulu öğrencileri tarafından Türkök'e kan örneği verildi, kök hücre bağışında bulunuldu.