Tıbbi adıyla “karotis arter” yani şah damarı darlığını gideren ameliyat, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hasta uyutulmadan gerçekleştiriliyor. Hayati nokta olan şah damarına operasyon yapılırken ameliyat ekibiyle sohbet eden hastalar, ameliyathaneden el sallayarak çıkıyor.
“AMELİYATHANEDEN EL SALLAYARAK ÇIKIYORLAR”
Kalpten beyne giden ve beynin beslenmesini sağlayan ana yolun, genellikle damar sertliği nedeniyle tıkandığını söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksun, tedavi yönteminin darlık derecesine göre belirlendiğinin altını çizdi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 8 yıldır uyguladıkları “servikal blokaj” yöntemiyle, hastanın boyun bölgesinden lokal anestezi ile girilerek karotis arter darlığının giderildiğini anlatan Aksun, hastaların operasyon esnasında uyanık olduğunu, ameliyathaneden de el sallayarak çıktıklarını söyledi. Ayrıca hastaların alnına yerleştirilerek beynin oksijenlenmesi hakkında fikir veren ve böylelikle operasyon sırasında meydana gelen aksaklıkları anında gösteren serebral oksimetri monitörü de güvenliği ikiye katlıyor. Ege Bölgesinde ilk kez İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kullanıma giren ancak öneminin görülmesi ile giderek yaygınlaşmaya başlayan serebral oksimetri monitorizasyonu, bu tür ameliyatlarda büyük bir öneme sahip.
Şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastaların yüzde 75’ine lokal anestezi altında operasyon yapılıyor. Yüzde 25’lik kısmı ise genellikle kapalı ortam fobisi nedeniyle yeşil örtülerin altında uyanık vaziyette kalamayacak hastalar ile operasyon sırasında hareketsiz şekilde duramayacak uyum sorunu yaşanabilecek hastalar oluşturuyor. Operasyonun toplam yaklaşık bir saat ancak cerrahi işlemin 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlandığını söyleyen Aksun, nadir durumlarda genel anesteziye geçme gereksinimi olduğunu ve bu hastaların uyutulduğunu anlattı. Bu yöntemle hastalar günlük yaşamlarına çok daha kısa sürede döndükleri gibi, hastanede masrafları da bir o kadar azalıyor.