Birçok insan hayatında en az bir kere bel ya da boyun ağrısı çekiyor. Bel ağrılarının bir insanın hayatında en az bir kere görülme sıklığının yüzde 80 olduğuna dikkat çeken uzmanlar, her yaşta ve her meslek grubunda ortaya çıkabilen bel ve boyun ağrıları ne zaman ızdırap verici bir hal almaya başlarsa o zaman hayat kalitesinin düşmeye başladığını söyledi. Bu ağrılar birçok sebepten kaynaklanabileceği gibi bel ve boyun fıtıklarından ve buna bağlı olarak omurilikten çıkan sinirlerin bası altında kalmasından da kaynaklanabilir. Günlük hayattaki gerilimler ve iş stresi, yine günlük hayatta bel ve boyun sağlığına uygun olmayan her yanlış hareket ve duruş, omur, disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaya yol açarak bel ve boyun fıtıklarına zemin hazırlıyor.

AMELİYATSIZ TEDAVİ

Bel fıtığına yakalanan hastaların büyük çoğunluğu cerrahi dışı yöntemlerle yani ameliyatsız tedavi edilir. Tedavide öncelikli olarak ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla beraber yatak istirahati, enjeksiyonlar ve manipülasyon (elle tedavi) veya aletli fizik tedavi yöntemlerinden bir veya birkaçı uygulanabilir. Bu yöntemlerin herhangi biriyle tedavi edilen hastalar her şeye rağmen iyileşmiyorsa, dayanılmaz ağrıları hayat kalitelerini düşürmeye devam ediyorsa en son çare olarak ameliyat düşünülmelidir. Ancak bu hastaların yüzde 98'i zaten ameliyatsız iyileştirilebildiğinden, sadece yüzde 1-2 hastada ameliyat gerekli olabiliyor.

"BAŞARI ORANI YÜKSEK"

Bel ve boyun ağrılarınız müzmin hale gelmişse, bir iki günden fazla ve sık sık bel ve boyun ağrısı yaşanıyorsa hemen bir fizik tedavi uzman doktoruna gidip muayene olmanızı tavsiye eden Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Bel veya belden bacağa yayılan ağrılarınız ve uyuşmalar varsa bel fıtığı; boyun veya boyundan kollara yayılan ağrı, uyuşma, baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerinizde sinek uçuşması, bulantı, kalbe bağlı olmayan çarpıntı, boğazınızda sıkılma hissi gibi şikayetleriniz varsa boyun fıtığı olabilirsiniz" dedi.

Bursa'daki merkezinde uzun yıllardır hastalarına manipülasyon tedavisi (elle tedavi) uygulayan Ali Şahabettinoğlu, bel ve boyun fıtıklarının yüzde 98'ini ilaçsız, ameliyatsız, elle tedavi ederek iyileştiriyor. Şahabettinoğlu, bunların bel fıtığında ayaklarında ilerleyen güç kaybı ve idrar-büyük abdest kaçırma gibi şikayetleri olan, boyun fıtığına ise kollarında-ellerinde aşırı güç kaybı bulunan hastalar olduğunu ifade ediyor. Ali Şahabettinoğlu, manipülasyon tedavisinde (elle tedavi) hastalıklı bölgeye birtakım bastırma, germe, döndürme gibi manevraların uygulandığını, bu tedavi yönteminin masaj ile ilgisi olmadığını, klasik batı tıbbı tedavisi olduğunu dile getiriyor. Şahabettinoğlu, dünyada daha iyi bilinen ve uygulanan bu tedavi yönteminin Türkiye'de az sayıda uzman doktor tarafından bilindiğini söyledi. Manipülasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürdüğünü ifade eden Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, tedavileri 3-5 gün aralıklarla uyguladığını sözlerine ekledi.