Özel Ümit Tıp Merkezi Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dt. Hamit Bulut, flor uygulamaları ve implant hakkında bilgiler verdi.

İmplant uygulandıktan sonra 2- 3 ay beklendiğini söyleyen Bulut, “İmplant yapıldıktan sonra beklenme sebebi implantın kemik yüzeyine tamamen tutunmasını sağlamaktır. 2- 3 ay sonunda implant üzerine yapılması gereken köprü veya protezler uygulanır. İmplant uygulandıktan sonra ileride kemikle ilgili bir rahatsızlık yaşanmaz, ağız hijyeni ve implant bakımları düzgün yapılır ise ömür boyu kullanılabilir” diye konuştu.

Hastaların genelde ücretlerle ilgili akıllarında soru işaretlerini olduğunu belirten Bulut, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Ücretler, implant materyalinin markasına, modeline göre değişebilir. Günümüzde çok farklı modeller çıkmakta, fiyat da bu nedenle giderek düşmektedir. Çok çeşitli markalar var. Bu marka iyi bu marka kötü diyemeyiz. Önemli olan implantın uygun şartlarda üretilmiş ve steril edilmiş olmasıdır. Bunun yanı sıra hekim uygulamasında da sterilizasyona uyulması da çok önemlidir. Gerekli steril şartlarda ve deneyimli hekimler tarafından uygulandığında, hasta hem uygulama esnasında hem de sonrasında sorun yaşamadan implantını uzun yıllar kullanabilir.”

Flor uygulaması tekrarlanmalı

Flor uygulamasının 3 yaş üzeri çocuklarda yapıldığını söyleyen Bulut, yüksek risk grubundaki çocuklarda 4 ayda bir tekrarlanması gerektiğini söyledi. Flor uygulaması hakkında konuşan Bulut, “Flor dişin mine yüzeyine tutunarak dişin çürüğe karşı direncini arttırır. 4 ayda bir tekrarlanmasının amacı belli bir süre sonra bu florun kaybolmasıdır. Günümüzde, okullarda ve ağız ve diş sağlığı merkezlerinde çocuklara bu uygulama yapılmaktadır” diye konuştu.

İnsanların, flor uygulamasından sonra dişin çürümeyeceği kanısında olduklarını hatırlatan Bulut, flor uygulaması tekrarlanmazsa çürük riskinin daima olduğunu sözlerine ekledi. İmplant tedavisi hakkında da bilgi veren Bulut, “İmplant, çene kemiği içerisinde uygulanan, diş kökünü taklit eden yapay maddedir. İmplant günümüzde çok sık uygulanan bir tedavi yöntemidir. İmplant, yara iyileşmesi ile ilgili sistemik bir rahatsızlığı olmayan herkese uygulanabilir. Uygulama esnasında uygulanan anesteziler nedeniyle hastanın herhangi bir ağrı hissetmesi söz konusu değildir. Bazı hastalar genel anestezi altında da implant uygulaması yaptırabiliyorlar” dedi.