Vücutta Ürik Asit Fazlalığı Sebebiyle Meydana Gelen ve Pek Çok Organda Soruna Neden Olan 'Gut Hastalığı'na Karşı Beslenme Disiplinine Çok Dikkat Edilmesi Gerekiyor.

Hastalığın toplumsal beslenme alışkanlıkları ile yakından ilişkili olduğunu belirten Medipol Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oktay Olmuşçelik, tanısı kolay olmasına rağmen geç dönemde farkedildiğini belirtiyor.

Çoğunlukla ayak başparmağında çok ağrılı şişlik ve kızarıklıkla farkedilen hastalığın temel nedeni, ürik asit yüksekliği. Ürik asit oluşturan maddelerin vücuda fazla alınması veya vücuttan atılamamasına sebep olan genetik yatkınlık, hastalığa sebep oluyor. İnsülin direnci, hipertansiyon ve gövde şişmanlığı ile oluşan metabolik sendrom, bazı ilaçlar özellikle idrar söktürücüler ürik asit yüksekliğine yol açabiliyor.

Yrd. Doç. Dr. Olmuşçelik’e göre, pürin maddesi ürik asit yapımının temelinde yatıyor. Dolayısı ile pürinden zengin gıdalar hastalık oluşumuna yol açıyor. Özellikle früktoz ile tatlandırılmış gıdalar, işkembe, kelle paça vb. sakatatlarve kalamar, karides, midye vb. deniz ürünleri bu yelpaze içerisinde yer alıyor.

Gut riskini azaltmakiçin bunlara dikkat edilmeli:

-Kırımızı etin aşırı tüketimi azaltılmalı

-Kabuklu deniz ürünleri yenmemeli

-Alkol, früktoz alımı sınırlandırılmalı

-Şişmanlıktan kaçınılmalı

-Kahve ve yeterli c vitamini tüketilmeli.