Corona virüs salgını ile ilgili gerçek sayıları açıklamamakla suçlanan Çin'deki vaka sayısına ilişkin yeni bir araştırma yayımlandı. Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ülkede 55 bin vaka bildirildiği 20 Şubat'ta aslında 232 binden fazla hasta vardı.Dünya Hong Kong Üniversitesi’nin yaptığı araştırma sonuçlarını konuşuyor. Üniversitenin kamu sağlığı bölümünde yapılan araştırmaya göre, Çin’deki corona virüs vaka sayıları resmi açıklamanın dört katından fazla olabilir.Araştırma sonuçlarına göre, Çin’in yaklaşık 55 bin corona virüs vakası bildirdiği 20 Şubat tarihinde, aslında ülkede 232 binden fazla hasta vardı.ABD’nin Çin’i dünyayo yanlış bilgilendirmek ve bilgi saklamakla suçladığı bir dönemde yayımlanan araştırma, bu durumu Covid-19 hastalığının tanımının salgın sırasında değişmesine bağlıyor.Araştırmacılar, salgının ilk safhalarında kullanılan Covid-19 tanımının, virüse dair bilimsel verilerin artması ve laboratuvar kapasitesinin gelişmesiyle sonraki günlerde değiştiğini hatırlattı.

YEDİ GÜNCELLEME YAPILDI 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu 15 Ocak-3 Mart tarihleri arasında Covid-19’un hastanelerdeki vaka tanımı için yedi güncelleme yayımlamak zorunda kalmıştı.,

Komisyon, daha hafif semptomlar ile Wuhan’la teması olmayan kişilerin de potansiyel hasta kabul edilebileceğini belirtmişti.

Araştırmada da, Dünya Sağlık Örgütü’nün Wuhan’da 20 Şubat’a dek topladığı veriler incelendi.

Buna göre, hastalık tanımında yapılan ilk dört değişikliğin ardından, tespit edilen vakaların oranında büyük artış kaydedildi.

Araştırmada, “Eğer hastalık tanımında yapılan beşinci değişiklik, yeterli bir test kapasitesi ile salgının başından bu yana geçerli olsaydı, teyit edilmiş vaka sayısının 55 bin 508 olduğu 20 Şubat 2020 tarihinde Çin’de, 232 bin vaka olurdu” ifadeleri kullanıldı.

Geçen hafta Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kenti idaresince, covid-19 kaynaklı daha önce 2 bin 579 olarak açıklanan hayatını kaybedenlere bin 290 kişi daha eklenmişti.

Böylece yaşamını yitirenlerin sayısının 3 bin 869 olarak revize edildiği açıklanmıştı. Wuhan corona virüs krematoryumları (cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakıldığı yer) 7 gün 24 saat çalışıyordu.

Evde ölen hastaların kayda girmemesi, yetersiz sağlık personeli nedeniyle eksik veya yanlış raporlanma, kurumlararası koordinasyon eksikliğinin verilerin farklı olmasına yol açtığı ifade edilmişti.

Gazetecilerin Wuhan'daki korkunç rakamları dünyaya yayma endişesinin, atılan bu adımda payı olduğu düşünülüyordu. Daha önce de hayatın normale döndüğü algısı oluşturmaya çalışan Çin'de gerçek ölü sayısının 40 bin olduğu iddia edilmişti.

Corona virüs salgınının başlangıç yeri Çin'de son sekiz gündür corona virüs kaynaklı ölüm meydana gelmedi. Dün ülkede 23'ü dış kaynaklı 30 yeni vaka tespit edildi.

Ülke içi kaynaklı yedi vakanın tamamıysa Rusya sınırı yakınındaki Heilongjiang eyaletinde görüldü. Çin'in Wuhan eyaletinde Aralık ayında ortaya çıkan salgın nedeniyle 4 bin 632 kişi öldü, 82 bin 788 insan corona virüse yakalandı.