TURKOVAC aşısı Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin başında olduğu ekip tarafından geliştirildi.

Acil kullanım onayı verilen yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın ülke genelindeki uygulanmasına başlandı. 

İngiltere, Almanya, ABD, Rusya ve Çin dahil toplam 10 ülke kendi aşısını üretiyordu. TURKOVAC aşısı ile birlikte Türkiye de bu listeye dahil oldu.

Gurur veren tablo sonrası TURKOVAC'ı hizmete sunan Kahramanmaraşlı Aykut Özdarendeli, Kovid-19 aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucuları Türk bilim insanları Uğur Şahin ile Özlem Türeci ile kıyaslanmaya başlayanlar oldu. 

"Hakkaniyet ve alçakgönüllülük abidesi"

Aykut Hoca'ya bu kıyaslanmayı hatırlatan Hürriyet muhabirine verdiği cevabı Ahmet Hakan, "Hakkaniyet ve alçakgönüllülük abidesi" sözleriyle değerlendirerek, bugünkü yazısında aktardı:

“Biz onlarla gurur duyuyoruz. Avrupa’daki milyonlarca Türk için de gurur vesilesi oldular. Bu açıdan ayrı bir kıymetleri var. Bizim yaptığımız TURKOVAC’ın, Türkiye şartlarında ve gerçeklerinde değerlendirildiğinde aynı büyüklükte bir başarı olduğunu düşünüyorum. Ama bu iki durum, bire bir karşılaştırılacak işler değil.”

TURKOVAC tartışması

Öte yandan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın yerli aşı Turkovac'la ilgili açıklamaları tartışma başlattı. Ceyhan, "Burada söz konusu olan insan sağlığı… Ben önümde veri olmadan, 'Bunu kullanın, bunun yerine şunu yapın' diyemem." dedi.  

Turkovac ile ilgili TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'a destek vererek "Türk Tabipleri Birliği olarak insanlarımıza 'Turkovac yaptırın' demiyoruz. Veriler paylaşılmadan bunu söyleme olanağımız yoktur" demişti.

TTB'nin açıklamalarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan da şunları söyledi: "Erciyes Üniversitesi Turkovac aşısını üretiyor. Turkovac aşısı ilan ediliyor adamlar böyle bir şey yok diyor, siz ne sahtekarsınız ya? Ne yalancısınız ya? Madem biliyorsunuz da tabipler birliği olarak bir eseriniz var mı? Yapana da taş koydunuz?